Båtfakta

 

Major Tom 2018

Efter en hel del letande hittar vi till sist båten, en Najad 391, trots att vi egentligen skulle ha en blå båt (Hallberg-Rassy) som skulle heta Blueprint. Båten hade en trälåda, ruttet däck och en lång lista med förbättringsåtgärder. Båten kallar vi Major Tom, efter Bowies fiktiva rymdsnubbe, ”Ground control to Major Tom…”En blåsig dag i början av juli 2016 får vi skjuts ner till Henån där vi kastar loss. Det är lite pirrigt att med ny båt styra ut på Skagerack, men det går bra. 650 sjömil och tre veckor senare angör vi hemmahamnen.

najad391
Major Tom 2016 - med låda

I augusti 2016 påbörjade vi vår att-göra-lista genom att ta bort lådan och bygga båthus för att kunna byta däck. Cirka 2500 skruvar dras ur däcket, det bryts bort, däcksläggaren från Orust lägger dit ett nytt, och i december 2016 sätter vi äntligen tillbaka skotskenorna. Däcket är klart!

Våren 2017 syr vi gardiner och bäddmadrasser, byter packningar till toan, bygger hyllor i garderoberna, installerar nya batterier samt byter ut alla instrument. Bland annat. Under hösten 2017 installeras inverter, ny el-central, byter den stående riggen och kylaggregat.

Vinter och vår 2018  monterar vi targabåge med solceller, watermaker och bimini.

Snabba fakta

Typ av båt: Segelbåt
Modell: Najad 391

Segelnummer: 41
Längd: 12,1 m
Bredd: 3,68 m
Djupgående: 1,9 m

Vikt: 10 ton

Drink i sittbrunnen: 6 pers
Mat i sittbrunnen: 4 pers
Nattgäster: 4 pers

najad 391

Inredning

Förpik

I förpiken finns stuvutrymme under kojerna, som kommer att fyllas upp av segel.

Det finns stuvfack över kojerna i "pocketboksstorlek" och det finns  en garderob och två stora skåp. I garderoben sätter vi in hyllor. Jag tror inte vi kommer att segla runt med en massa kläder på galgar. Hyllor låter mer stuv-vänligt. Jag tänker plastlådor med lock som staplas på hyllorna. I förpiken kommer cyklar och gummibåt förvaras under längre överseglingar.

 

Förpik Najad 391

Salong

I salongen finns mängder av små utrymmen här och där. Mest i skåpen och på hyllorna ovanför salongens soffor. Under sofforna finns mest tankar och några mindre utrymmen. På babords skott finns en del fula skruvhål som vi döljer med Oceanseglingsklubbens karta. För övrigt finns inga större ombyggnader av salongen planerad.

I Salongens styrbordskoj finns en sjökoj som är testad. Det är ett stycke stadigare tyg som dras fram under dynan och fästs i avsedda öglor och grabbräcken. Sedan ligger man lika stadigt som en korv i ett korvbröd, typ, oavsett båtens krängning.

Salong Najad 391

Pentry

I Pentryt ska all köksutrustning och alla matprodukter rymmas. Planerade förbättringsåtgärder är att säkra upp så att lådorna inte kan ramla ut på golvet. Det blir en enklare variant till att börja med.

Kylen fungerar, men är ganska ofräsch med ståltrådskorgar som rostat. Om man planerar att bunkra för flera veckor (som tex vid en Atlantöverfart) kommer inte utrymmen för livsmedel att räcka till i Pentryt. Min tanke är att låta ett av skåpen i förpiken bli skafferi, eller kanske två skåp till och med. Just nu är listan över köksutrustning som ska med väldigt lång och jag tror att vi kommer att prioritera om och ändra oss många gånger om. Vi kommer att byta ut kylaggregatet och har även testat att packa livsmedel i kylen i lite större plastlådor, vilket fungerar utmärkt.

Pentry Najad 391

Akterkabin 'aka' sovrummet

Under sängen finns batteribanken och för att få plats med fler batterier har sittplatsen/lådan höjts upp och integrerats med sängen. I Akterkabinen finns två mindre klädskåp samt en sjökortslåda.

Sjökortslådan är lite i vägen när man sömnlös ska snurra runt i sängen, man slår lätt i knäna, så den är avkortad en aning. Nattsömn är viktiga saker.

På durken nedanför sängen har vi lagt in en matta, eftersom det inte är plant och det är lätt att halka, kostade några hundralappar på en vanlig mattaffär, som kunde kantsy.

För övrigt finns två mindre stuvfack på var sida om sjökortslådan. Här kan vi förvara mer kläder.

Akterkabin Najad 391

Navigationsplats

Vid navigationsplatsen är flertalet instrument utbytta. Den gamla Navtexen fick sitta kvar, kanske kan vara bra att ha? Under navigationsbordet finns förvaring för manualer och pärmar.

På durken under navigationsbordet kan man tänka sig att besättningen förvarar sina skor. Ja det kan låta märkligt, men alla båtar bör ha ett bra "skohål" och vårt kommer att vara under navigationsplatsen.

Navplats Najad 391

Toalett och dusch

Båtens hygienutrymme är inte världens största utrymme, man man kan sköta det väsentligaste här inne, som att gå på toaletten, sittandes ta en dusch och eventuellt även borsta tänderna. Här hoppas vi även kunna stuva in vår Watermaker.

Vi gillar inte duschkranen som ganska osnyggt sticker upp bredvid handfatet, men att byta den har nog lägst prio av allt.

Jag hoppas att vi i det här utrymmet får plats med städ, tvätt, rengöringsmedel och kanske vår smutstvätt, men det verkar lite väl optimistiskt.

Navplats Najad 391

Tidigare ägare:

  • 1996-2001 ägs av Najadvarvet
  • 2001- 2016 ägs av ägare 1
  • 2016 -  ägs av oss

 

Najadlänkar:

 

Läs mer om båtens utrustning.