Bonaire – sammanfattning

Bonaire är ett fantastiskt ställe att tillbringa orkansäsongen på. Risken är att man aldrig vill resa härifrån. Under sommarmånaderna är det solsken, varmt och ganska ofta en frisk fläkt från ost. Det här är våra erfarenheter efter nästan 3 månaders vistelse under juni, juli samt halva september och halva oktober 2019.

Bojar

Här råder totalt ankringsförbud. Det finns en skyddad marina (Harbour Village marina), en mer utsatt marina (Club Nautico) med platser för några få gästande båtar och så finns det cirka 40-talet bojar. De flesta väljer att ligga på boj. Det kostar 10 usd per natt. När man kommer till Bonaire, haffar man en boj (eller rättare sagt de två bojar som finns per bojsten, en till varje knap i fören) och i första hand försöker man få fatt i en boj i den yttre raden. Om vinden vänder och blir sydvästlig är det otrevligt grunt och nära land att ligga på den inre raden. Söderut och närmare centrum är det mer uteserveringar och liveband, längre norrut är det närmare marinan och kanske lite lugnare?

Bojarna administreras av Harbour Village marina (VHF 17), så man vänder sig till marinan för att ”checka in” och förskottsbetala bojen, valfritt antal nätter. Enklast är att ta jollen till tankbryggan inne i marinområdet. Vi kom till Bonaire i slutet av maj och då kunde vi välja och vraka bland lediga bojar. Under juni anlände fler och fler båtar, och med lite tur fanns det någon enstaka ledig boj. I juli var alla bojar upptagna och anländande båtar tvingas ligga i marinan i upp till en vecka. I slutet av juli blev det lite rotation och då och då lediga bojar.

När vi legat på vår boj en vecka, gick repet till ena bojen av. Det händer tydligen ibland, och då är det extra skönt att ligga på två bojar. När det händer kontaktar man marinan som hjälper till att sätta dit en ny boj. Efter drygt en månad, gick det andra repet av.

Cruisers net

Under vår tid på Bonaire startas Cruisers net upp av Susie på båten Stargazer. Varje dag klockan 8 på vhf-kanal 77 informerar hon om väder och aktiviteter. 77:an används för att ropa upp andra båtar och 71:an för fortsatt konversation. Under september gick uppdraget med cruisers net vidare till andra seglare eftersom Susie seglade vidare.

Facebook

Bonaire cruisers. Inte så väldigt mycket info men en del köp-och-sälj samt info om event. Länk

Inklarering – Tull och immigration

Kontoret ligger söder om den L-formade bryggan i ett högt gult hus med orangefärgat tak. Man kan lägga jollen på deras brygga under tiden och gå igenom en bevakad grind. Inklareringen är smidig och med trevlig personal. Ingen kostnad. Svenskar får stanna 90 dagar.

Jollebrygga

Restaurangen Karels har några knap där man kan knyta fast jollen, men det förutsätter nästan att man ska äta på restaurangen, eftersom man kommer uppkravlande mitt bland borden. De har även satt upp en skylt att om man inte äter eller dricker kostar det 5 usd att lägga jollen där. Jollebrygga finns även på Club Nautico Marinas brygga, närmast strandpromenaden. De tar betalt, 10 usd per vecka, 30 usd per månad då ligger jollen bakom en låst grind. Lite längre från centrum finns en flytbrygga som lär tillhöra seglarskolan och den kallas Budget marine pontoon, och den använde vi (Gratis). Det finns även en jollebrygga hos Harbor Village marina.

Snorkla och dyka

Vattnet runt Bonaire ären marinpark och därför tillkommer det en avgift för att snorkla eller dyka. Det kostar 25 usd för snorkling och 45 usd för dykning. Avgiften gäller för aktuellt år. Om man betalar dykavgiften ingår även gratis besök i nationalparken som annars kostar 20 usd. Som bevis för att man har betalt avgiften får man en liten lapp (tag) att sätta fast på snorkel/dyk-utrustningen. Man kan köpa taggen på valfri dykskola.

  • Dykbojar, runt Bonaire och lilla Bonaire finns dykbojar som man kan lägga till vid med egen båt eller jolle. Man får ligga max 2 timmar. Vanligtvis lägger man jollen på mooringbojen under tiden som man åker iväg med stora båten.
  • Dykkurser, det lär finnas 16 dykföretag så det är inga problem att hitta en lämplig kurs. Dive Friends Bonaire Yellow Sub, ligger närmast stranden och har en brygga att knyta fast jollen vid, det kan vara en anledning att de är populära hos seglarna. De är dock inte billigast. Vi fyllde luft hos Wannadive som var mycket billigare. ( 5 usd per tank om man köpte ett 10-kort)
  • Snorkling, ett av de gulligast och mest tillgängliga ställena att snorkla på, är det lilla husrevet längst stranden. Massor av fisk, muränor och bläckfiskar på grunt vatten.
  • Dykutrustning, eftersom vi plötsligt ville dyka mer så skaffade vi egen dykutrustning, som man naturligtvis kan köpa sprillans ny, men vi lyckades jaga upp begagnat till en bråkdel av priset för en ny utrustning. Vanligtvis är det utrangerad uthyresutrustning som säljs vidare. Kolla framförallt med dykshoparna, Goodive, Dive Inn eller Caribbean Club. Vill man hyra finns det överallt. Det finns även en Bonaire facebookgrupp med ”till-salu-prylar”.

Proviantera

Mitt i stan finns en halvdan supermarket (Top supermarket) som har allt från toalettstolar till köttfärs. De större och mer välsorterade affärerna ligger ca 1.5 km bort och ska man handla mycket är det inte direkt gångavstånd. Till Van de Tveel supermarket går det en gratistaxi varje tisdag och fredag kl 17.00. Man mejlar damen som kör (theresebonaire@gmail.com) och talar om var man vill kliva på, vid någon av marinorna eller fiskehamnen. Om det är många som ska handla kan det bli två turer.

Reservdelar

En kort promenad från jollebryggan som kallas Budget marine pontoon, finns just en Budget marine chandlery. De har sedvanliga båtprylar och tog även emot vår trasiga plotter.

Restaurang – mat och dryck

Prisläget för ett restaurangbesök är lite högre här på ön. En pizza på restaurang kostar ca 13-17 usd. En öl eller ett glas vin runt 4-6 usd. Snokar man upp happy hour kostar ölen 1,5 usd och “ät-så-mycket revbensspjäll-du orkar” kostar 20 usd.

Hyra bil – Scooter

Var ute i god tid. Räkna med att det är billigare att hyra i flera dagar än bara en dag. Kolla försäkringen. Om man vill åka till nationalparken krävs bil med fyrhjulsdrift. (Ca 70-90 usd per dag)

Tips: hyr inte bil när det är kryssningsfartyg inne. Alla priser är högre gällande uthyrning.

Vi hyrde en scooter en dag för att åka runt till alla dykshopar och leta begagnad dykutrustning. Vi passade även på att stanna och snorkla lite utanför staden. Det kostade 25 usd, då ingår inte hjälm.

Se och göra, förutom dykning och snorkling

  • Nationalparken, fyrhjulsdrift behövs. Man åker runt på skumpiga vägar och får se många ödlor, fåglar och kaktusar. Ta med vatten, matsäck och snorkelutrustning.
  • Donkey sanctuary. Åsnepark. Rolig stund med morotshungriga åsnor.
  • Volontärarbete. Vi följde med ‘One hour clean up power’ och städade på stranden.
  • Vill man se flamingos och vilda åsnor ska man köra grusvägen till Lac Cai. Där vadar flamingosarna omkring väldigt nära vattnet.
  • Bio. Vi har inte varit där själva men det lär finnas en utomhus bio nära marinan. (10 usd per person)

Wifi – Internet

Vi köpte ett lokalt simkort 8 Gb för 50 usd. (Det sa bara slurp så hade vi använt upp all data, efter påfyllning infördes strikta surfregler som vi nästan i princip klarade av att hålla. Inget mera slösurfandet, så det så) Annars finns fritt internet för sociala medier i parken där kryssningsfartygen ligger. Helt okej wifi finns annars på Karels, Lucianos och tvätteriet (Magero)

Tvättinrättning

Magero har bra wifi och AC. De har många stora/små maskiner samt tumlare. För 2 små maskiner (8kg?) och en timmas torktumling betalade vi 17 usd. Då ingår skjuts tillbaka till båten. Det går säkert att få hämtning också. I och för sig finns det bara kallvatten, men jag tror att med det avses 45 grader.

Socialt

När vi först kom, träffades ett fåtal seglare på onsdagar på marinans restaurang (Bistro Bar de Paris) och drack billig öl och hamburgare. Senare övergick vi till att ses på torsdagar för seglarmingel. Happy hour på rompunch och öl samt lite tilltugg. På söndagarna var det så kallad potluck (knytis) där man tar med bestick, tallrik, egen dryck samt en maträtt att bjuda på. Supertrevligt!

Cruiseship day

Cirka en gång i veckan, ibland två, kommer kryssningsfartyg till Kraljendiik. Ön fyllas av tusentals ”turister” (Ja, jag vet vi är också turister men inte ”sådana”). Priser för att hyra bil och scooter går upp. Dykbåtar och vattentaxin kör i skytteltrafik och caféer och lunchrestauranger är fulla. Vanligtvis lämnar fartyget hamnen vid 17-tiden på kvällen och staden återgår till det normala. Här är kalendern.

Väder och vind

Under juni och juli regnade det rejält kanske två gånger och då på natten. Vi hade önskat mer regnskurar eftersom det är rejält dammigt här. Båten är verkligen inte fräsch. Solen skiner för det mesta och vinden fläktar skönt. I september och oktober blev vädret något mer ostadigt med mer regnskurar, mulet och då och då åska. Det blev också väldigt väldigt varm då vindarna emellanåt var näst intill obefintliga. Några gånger blev det också vindar från sydväst vilket gjorde det läskigt att ligga på de inre mooringbojarna.

Regattan på Bonaire

Bonaires regatta går av stapeln i oktober. Typ 9-13 oktober. Själva seglingen står lite i skuggan av Regattafestivalen som är en rejäl folkfest i dagarna tre. Seglingarna syns visserligen från från land, med det är allt annat runt omkring som själva grejen. Floating party, matstånd, hoppborgar, uppträdanden, speedboatar, jetskis, diesel i vattnet, optimistjollar, skällande hundar, hög musik, bilköer och så vidare. Jättekul (Ironiskt). En speedboat körde i hög fart omkring och råkade kraschlanda i vågorna så att personerna ombord flög ur och skadades allvarligt.

Sammanfattningsvis så blev vi ändå förtjusta i denna karga ö med kaktusar, flamingos, åsnor och underbart undervattensliv men om vi måste nämna något mindre bra så är det idioterna med motorcyklar som kör raggarrundan och gasar livet ur sina motorer gärna mitt i natten eller fram på småtimmarna. Det är alltså inte vanligt trafikljud utan (ja, jag vet jag låter som en upprörd insändare i lokaltidningen) ren buskörning. Det gör dom mest på helgerna så vardagarna är lugna och kanske har vi vant oss en smula.

Vi gillade Bonaire med trevliga seglare och det härliga vattnet!