Felsökning och planering

Vi hade just lämnat åskovädersankringen i norra Gambier när vi upptäckte konstigheter med vår plotter. Den visade ingen fart eller vindstyrka och vi kunde heller inte se några AIS- mål i området. Dessutom fungerade inte autopiloten. Någonting var väldigt fel. Med tanke på det rejäla åskovädret som passerat oss under natten, kändes det rätt självklart att misstänka att åskan var orsaken, även om vi inte haft något direkt nedslag.

Eftersom det redan började bli kväll när vi kom fram till Rikitea och regnet öste ner gjorde vi ingen större felsökning. Bara en smula funderande. Dagen därpå satte vi dock tänderna i detektivarbetet. Alla instrument kopplades ur nätverket och ett efter ett kopplades de tillbaka. Det gick ganska snabbt att lokalisera AISen och reservplottern som bovar i dramat. Så fort de anslöts slutade nätverket att fungera. Som fel betraktat var det inte så allvarligt eftersom vi fortfarande kan använda reservplottern vid behov, dock fristående från nätverket. När det gäller AISen fick vi ta oss en funderare och kom snart på att den går att koppla direkt till plotter med nmea, och Tada! Allt verkar fungera som vanligt igen.

De senaste dagarna har vi haft stopp i toatanken, vilket för att använda ett klassiskt uttryck är ett riktigt skitgöra att ordna upp. Dessutom gick även gasvajern till utombordsmotorn av häromdagen. Hittills har vi lyckats lösa våra problem. Det är inte så att vi är mer otursförföljda än andra, det är ungefär så här alla långseglare har det, bara olika grader av bekymmer. Grejer går sönder precis hela tiden. Lyssnar man runt, är det jollar som läcker, trasiga ankarspel, startmotorer som krånglar och pumpar av olika slag som måste bytas eller repareras. Det går att få hit reservdelar, om man har tur finns reservdelen på Tahiti och kan komma med båt om 3-4 veckor. Har man otur måste den flygas in, då tar det betydligt längre tid.

Häromdagen hade en seglare otur när han var ute och windsurfade och råkade ramla på en brännmanet. Han blev riktigt riktigt dålig med oerhörda smärtor. Han och hans familj var ankrade långt borta i ögruppen. Tack vare vhf-kontakt med andra båtar lyckades man få hjälp av en lokal speedboat som snabbt fick honom till sjukstugan i Rikitea. Efter behandling mår han bra. Troligen var det tentaklerna av en Box jellyfish som han hade oturen att ramla på.

Mycket av det vi kan tänkas råka ut för på vår långsegling har vi haft, i alla fall en teoretisk möjlighet, att förbereda oss inför. Till och med att möta en Box jellyfish, men det som verkligen inte fanns med på någon checklista var en Pandemi. Alla våra planer är bortsopade omarbetade och så ändrade igen. Om allt gått planenligt hade vi varit i Nya Zealand just nu och kanske till och med planerat ett besök till Sverige. I stället är vi kvar i Franska Polynesien och har just strukit vår plan att resa hem i maj, eftersom man just infört inreseförbud till Franska Polynesien. Det skulle alltså gå att flyga hem, men inte tillbaka. Kanske i Augusti….? Vi klagar verkligen inte och har det bra, förmodligen blir det ytterligare en säsong här, innan vi kan segla vidare.

Det är inte helt otroligt att vi gör om planerna igen, om något förändras….

(Bilder kommer när internet är med oss )

4Comments

Add yours
  1. 1
    Halling Clas

    Bra felsökning. Skönt att det mesta löste sig. Vinäger fungerar väl mot de flesta brännmaneter men knappast mot Box Jelly Fish.
    Tyvärr fungerar inget planerande någonstans under Pandomitider. Länder inför nu lokala ”lock down” med kort varsel samtidigt som vi Svenskar väntar förgäves på vaccinet. Har ni möjlighet att få vaccinet någonstans? Tack för trevlig läsning!

  2. 2
    Björn Gustafsson

    Härligt att höra från er. Tur i oturen att ni är där ni är.
    Ha det bra.
    Björn

  3. 4
    Anki

    Tack! Vi kan få vaccin i Papeete, men där är ju inte vi just nu. Vi får se när vi hamnar där.

Lämna gärna en kommentar...