Aruba sammanfattning


Sammanfattning:

Vi var tveksamma om vi verkligen skulle segla till Aruba. De allra flesta som vi pratat med och som seglat hit är inte särskilt förtjusta. ”Bara turister och amerikaner och turistigt”. Well ibland gillar vi turistigt. Det vi raskt kunde konstatera var att Aruba är betydligt dyrare än Bonaire och Curacao när det gäller att gå ut och äta, för att inte tala om matvaror och öl. (Jättedyrt!)

Ankringsvikarna är ganska blåsiga och grunda.

Är man i tidsnöd kan man hoppa över Aruba men om man vill hänga på fina stränder och göra några coola dyk på vrak, då bör man absolut stanna.

Customs and Immigration

När vi var straxt utanför hamnen i Barcadero ropade vi upp hamnen och bad om tillstånd att gå in och klarera. När man kommer innanför revet rundar man det stora blå fraktfartyget som man ska ha på babords sida och lägger till vid tullens träbrygga.

Tullen gör besök ombord. När man ska klarera ut får man göra om proceduren och komma tillbaka med båten.

Ankringsvikar

Airport anchorage Oranjestad. Det hörs ju på namnet att ankringen är precis vid flygplatsen. Perfekt för flygplansintresserade! Viken är på sina ställen grund och många båtar ankrar långt ut. Det vi tagit reda på är att det går att komma in närmare stranden om man vill. Viss risk för överdos av musik finns, när man hamnar nära stranden men det är inte farligt. Vill man längre in mot stranden, gå nära vattenlandet som ligger i slutet av stranden nära landningsbanan och vik sedan av framför restaurangerna. Man ska inte gå för nära bryggan som ser ut som en marina (Surfside marina) där är det grunt. Vi upplevde att ankaret fastnade fint i sand, men fick uppleva på nära hålla att det kan variera, då en katamaran draggade några gånger i viken.

Dinghy dock. Det går fint att lägga jollen på Renaissance marina eller Pinchos bar och grill.

Proviantering, det finns en enkel mataffär mitt i stan där man kan handla det mest nödvändiga King Hong. Annars är det en rejäl promenad till en väldigt välsorterad mataffär 3 km bort, den heter Ling and Son.

Dykshop. På stranden bredvid restaurangerna ligger Aruba Fly and dive som ägs av Ervin. Han är supertrevlig och fyllde våra tankar för 5 usd styck. Vi fick även köpa en reservdel av honom. Vi lade jollen vid hans flytbrygga.

Dykning. Från ankringen kan man ta jollen till dykplatsen Airplanes som ligger utanför Renecansse island med två sjunkna flygplan. Dykplatsen är markerad med en gul plastdunk som man kan knyta fast i.

Wif hittade vi på Pinchos Grill and Bar. Det är öppet och räckte då och då ut till båten.

Eagle Beach

Kritvit strand med turkost vatten och en och annan palm. Ingen dinghy dock, man får helt enkelt dra upp jollen på stranden. Om vinden blir lite mer nordlig kan det bli stora svallvågor som gör det besvärligt att komma iland med jollen. Det finns heller inget fritt wifi som når ut till båten.

Fördelen, jämfört med airport anchorage är att vattnet är lite klarare, man slipper svallet av taxibåtar men får istället stå ut med att folk på hyrda jetskis fräser förbi båten med jämna mellanrum, i alla fall på dagtid.

Proviantering, det är ungefär 1 km till något som måste vara Arubas (och kanske Karibiens) mest fräscha och välsorterade matvaruaffär. Den heter Superfood.

Wifi, på strandbaren Coco Loco kan man köpa superdyröl och surfa på deras wifi. (Testa lösenordet CocoLoco). På mataffären Superfood finns annars gratis wifi som är riktigt skapligt snabbt.

Eagle beach

Malmok beach

På norra Aruba ankrade vi straxt utanför Malmok beach över dagen. I vår seglingsguide står det att det lämpar sig bäst som dagankring. Botten är ganska hård och det var svårt för ankaret att gräva ner sig. Det går säkert jättebra att ankra över natten om man har koll på ankarfästet och lyckas träffa en fläck med mycket sand. Hit kommer också alla utflyktskatamaraner för ett kort snorklingsstopp Vattnet är klart och det är simavstånd in till stranden. Vi låg här för att få jolleavstånd till dykplatsen Antillan Wreck.

Malmok beach

Palm beach

Den stora viken med alla höga hotell är verkligen grund. Vi följde en seglingsbeskrivning och svängde 90 grader in mot hotellen vid sjömärke. Sakta tuffade vi in närmare land. Det sjönk långsamt från 7 till 3 meter. Vi ankrade till sist cirka 300 meter från land med Pelican Pier rakt in vid land. (En tanke var förstås att få in deras wifi men det fungerade dåligt i stället fick vi sporadisk kontakt med Lindas free wifi.)

Jollen kunde vi lägga långt vid Peicanpiren.

Palm beach

Åter till översikten A B C-öarna