Båtfakta- Najad 391

Båtfakta

Major Tom 2018

Efter en hel del letande hittar vi till sist båten, en Najad 391, trots att vi egentligen skulle ha en blå båt (Hallberg-Rassy) som skulle heta Blueprint. Båten hade en trälåda, ruttet däck och en lång lista med förbättringsåtgärder. Båten kallar vi Major Tom, efter Bowies fiktiva rymdsnubbe, ”Ground control to Major Tom…”En blåsig dag i början av juli 2016 får vi skjuts ner till Henån där vi kastar loss. Det är lite pirrigt att med ny båt styra ut på Skagerack, men det går bra. 650 sjömil och tre veckor senare angör vi hemmahamnen.

najad391
Major Tom 2016 – med låda

I augusti 2016 påbörjade vi vår att-göra-lista genom att ta bort lådan och bygga båthus för att kunna byta däck. Cirka 2500 skruvar dras ur däcket, det bryts bort, däcksläggaren från Orust lägger dit ett nytt, och i december 2016 sätter vi äntligen tillbaka skotskenorna. Däcket är klart!

Våren 2017 syr vi gardiner och bäddmadrasser, byter packningar till toan, bygger hyllor i garderoberna, installerar nya batterier samt byter ut alla instrument. Bland annat. Under hösten 2017 installeras inverter, ny el-central, byter den stående riggen och kylaggregat.

Vinter och vår 2018  monterar vi targabåge med solceller införskaffar och monterat watermaker, livflotte, EPIRB och dubbla bränslefilter. Syr vinschskydd och monterar usb-uttag, 4G-router och antenn.

Snabba fakta

Typ av båt: Segelbåt
Modell: Najad 391

Segelnummer: 41
Längd: 12,1 m
Bredd: 3,68 m
Djupgående: 1,9 m

Vikt: 10 ton

Drink i sittbrunnen: 6 pers
Mat i sittbrunnen: 4 pers
Nattgäster: 4 pers

najad 391

Inredning

Förpik

I förpiken finns stuvutrymme under kojerna, som innehåller segel, reservdelar, tampar,  samt ett extra ankare.

Den där iläggsskivan med tillhörande dyna (trekanten) har vi flyttat runt ett antal gången, den är mest i vägen, så den lämnar vi hemma.

Det finns stuvfack över kojerna i “pocketboksstorlek” och det finns  en garderob och två stora skåp. I garderoben har vi satt in hyllor Jag tror inte vi kommer att segla runt med en massa kläder på galgar. Hyllor låter mer stuv-vänligt. Jag har  med stor entusiasm letat efter passande plastlådor och dessa kommer att fyllas med bland annat torrvaror och apotek. I förpiken kommer cyklar och gummibåt förvaras under längre överseglingar. I de andra skåpen finns mer reservdelar och även textil så som lakan och handdukar packade i vakuumpåsar.

Salong

I salongen finns mängder av små utrymmen här och där. Mest i skåpen och på hyllorna ovanför salongens soffor. Under sofforna finns mest tankar och några mindre utrymmen. På babords skott finns en del fula skruvhål som vi döljer med Oceanseglingsklubbens karta. För övrigt finns inga större ombyggnader av salongen planerad.

I Salongens styrbordskoj finns en sjökoj som är testad. Det är ett stycke stadigare tyg som dras fram under dynan och fästs i avsedda öglor och grabbräcken. Sedan ligger man lika stadigt som en korv i ett korvbröd, typ, oavsett båtens krängning.

I skåpen i salongen finns viktiga dokument, apotek och förbandslåda. Ett litet, litet skåp för kortlek och yatzy. Det finns förvånansvärt mycket stuvutrymme ändå, om man bara har lite fantasi.

Pentry

I Pentryt finns all köksutrustning och alla vardags-matvaror. Vi har på den lokala godisaffären fått tomma godislådor som är praktiska att förvara kryddor, och mindre småsaker i.

I kylen har vi monterat plexiglasskivor så att vi får olika avdelningar, dels för att hålla ordning, men även för att få delen närmast kylaggregatet lite kallare. Vi har i dagsläget ingen frys, men om man har lite tålamod och fantasi kan man tillverka isbitar genom att hänga ispåsen på aggregatet. (Och det är ju ändå ett av livets nödvändigheter, eller?!) Vi har en vakuumpackare som vi använt till reservtelefonen och lite småsaker som ska ligga i Grabbagen, annars tror vi att den kommer att få jobba hårt inför längre överseglingar när vi förbereder maträtter.

Vi har satt upp en fruktkorg och har även möjlighet att förvara frukt och grönt i nät när vi storhandlat. Vi har med oss porslin som vi använder i första hand. men vi kan även gräva fram muggar och soppskålar i plast om det behövs.

Eftersom vi är ganska dåliga på att storhandla i vårt tidigare liv, tror vi att det här med att handla för flera veckor (månader) kommer att bli en riktigt utmaning…

Akterkabin ‘aka’ sovrummet

Under sängen finns batteribanken och för att få plats med fler batterier har sittplatsen/lådan höjts upp och integrerats med sängen. I Akterkabinen finns två mindre klädskåp samt en sjökortslåda.

Sjökortslådan är lite i vägen när man sömnlös ska snurra runt i sängen, man slår lätt i knäna, så den är avkortad en aning. Nattsömn är viktiga saker.

På durken nedanför sängen har vi lagt in en matta, eftersom det inte är plant och det är lätt att halka, kostade några hundralappar på en vanlig mattaffär, som kunde kantsy.

För övrigt finns två mindre stuvfack på var sida om sjökortslådan. Här kan vi förvara mer kläder. Eftersom det innan avfärd var varmt och soligt en längre tid blev det ganska enkelt att prioritera bort en del kläder av det varmare slaget. (Hur många raggsockor i ylle behövs? Och antalet tjocka fleecetröjor?) Återstår att se om vi prioriterade rätt.

Navigationsplats

Vid navigationsplatsen är flertalet instrument utbytta. Den gamla Navtexen fick sitta kvar, kanske kan den vara bra att ha? Under navigationsbordet finns förvaring för datorer och checklistor.

På durken under navigationsbordet kan man tänka sig att besättningen förvarar sina skor. Ja det kan låta märkligt, men alla båtar bör ha ett bra “skohål” och vårt kommer att vara under navigationsplatsen.

Toalett och dusch

Båtens hygienutrymme är inte världens största utrymme, man man kan sköta det väsentligaste här inne, som att gå på toaletten, sittandes ta en dusch och eventuellt även borsta tänderna. Här har vi även monterat vår Watermaker.

Vi gillar inte duschkranen som ganska osnyggt sticker upp bredvid handfatet, men att byta den har nog lägst prio av allt.

Här förvarar vi städ, tvätt, rengöringsmedel och än så länge tror vi att vår smutstvätt får plats. Utrymmet har även dekorerats med några käcka flamingos som delar (Sverige) och besättningen i två läger: asfult eller coolt.

Tidigare ägare:

 • 1996-2001 ägs av Najadvarvet
 • 2001- 2016 ägs av ägare 1
 • 2016 –  ägs av oss

Najadlänkar:

 • Najadvarvet
 • Najadforum
 • Najad 391 nr 89 Najan Finland – Sverige
 • Najad 391 nr 32 Inga of Sweden – Sverige
 • Najad 391 nr 29 Louise – Sverige
 • Najad 391 Henrietta – England
 • Najad 391, 94 Caprice – Nederländerna
 • Najad 391, 28 Yemanya – Nederländerna
 • Najad 391, 38 Svela – Nederländerna
 • Najad 391, 98 d’Halve Maen – Nederländerna
 • Najad 391, 8 Guus – Nederländerna
 • Najad 391, 42 Viking – Nederländerna
 • Najad 391, 59 Eaumega – Nederländerna

Läs mer om båtens utrustning.