Sy om bäddmadrasser till båten

Det här inlägget har allt, spänning, dramatik och tydliga instruktioner. Men vi börjar från början. Själva inköpet av bäddmadrasser var väldigt odramatiskt. En tur till IKEA och två stycken “Tustna” bäddmadrasser inhandlades. För att bäddmadrasserna ska passa i båten måste de sys om en smula och för att göra det krävs ordentliga mallar.

Transportera dynorna till båten.

(Det är här dramatiken kommer in i bilden). Dynorna vinterförvaras i unga sonens kattvind och att slamra in där supertidigt (halv tio) en lördagsmorgon kan sluta illa. Men vi tassar tyst på tå och lyckas inte väcka den björn som sover.

Göra en mall

Man tager vad man haver. Vi hade nån slags underlagsmaterial för golvläggning och efter konstens alla regler gjorde vi en mall, med båtdynorna på plats, över hur bäddmadrassen ska se ut.

 

Hem och klippa lite

Det är nu det blir spännande, när det visar sig att bäddmadrassen har en massa genomgående sömmar, ungefär som knappar som går rakt igenom hela madrassen. Vår plan var att öppna dragkedjan (varför finns det för övrigt en dragkedja på en madrass som har alla dessa sömmar?), lyfta ut madrassen, skära till den och sy om fodralet på symaskinen. Eftersom bortsprättning av alla sömmarna som håller mellanlagren på plats inte är ett alternativ, bestämmer vi oss för att handsy. 

Rita av och klipp till

Ännu mera spänning. Det är här man måste skilja på vad som är mall och vad som är sömsmån. Första dynan innebär stor koncentration, sedan kan det ju rent teoretiskt, bli så att man får hybris och klipper och ritar hej vilt på nästa dyna, och att tyget nästan inte räcker till, men det lär inte stå i några blogginlägg.

När madrassen klipps till, gäller det att spara själva ytterhöljet för att sedan sy ihop detta med små eleganta stygn.

Sy med slarviga stygn

Ytterhöljets ena kant som inte ska synas tråcklas fast mot madrassens insidan . Troligen är detta moment inte helt nödvändigt, men det är ju så roligt….

Sy med eleganta stygn

För att få till en skapligt snygg kant, viks ytterhöljet över den tråcklade kanten och sys fast med små eleganta stygn. Typ.

När all sömnad är klar är det bara det spännande ögonblicket kvar att prova att det passar…trumvirvlar…spännande musik….

Och kors i taket! Vilka perfekta och välsydda bäddmadrasser vi har nu. (Sa jag att de är handsydda?)

God natt!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...