Frågor och svar om det ruttna teakdäcket

 

Vi får en hel del frågor till bloggen (jättekul) om däcket, så vi har gjort ett specialinlägg för särskilt intresserade.

Här är frågor och svar:

  • Såg ni att teakdäcket var dåligt med blotta ögat?

Nej, det såg så klart använt ut, men inget som fick oss att misstänka att det var fukt i däcket. Däcksbyte stod inte på vår agenda.

  • Hur visste ni att det var dåligt?

Det var besiktningsmannen som konstaterade att däcket satt löst och det var fukt mellan ribborna och underlaget. Han använde en liten hammare som han knackade på däcket med, och det hördes tydligt att ribborna inte satt fast mot underlaget.

  • Hur var det med distansmaterialet?

Vi lät båtmäklaren ombesörja en utvidgad undersökning där det borrades ut material, samt några ribbor lossades. Den utökade utredningen visade att det inte var fukt i distansmaterialet som var Divinycell och att däcket var limmat med silikon.

  • Hur gick ni vidare?

Vi tog in offerter och  fick väldigt stor spridning på slutpriset. När vi bad att få dem mer detaljerade visade det sig att mycket av skillnaderna låg i saker som förvaring, upptagning, lokaler sjösättning och liknande. Samtliga offerter hade dock det gemensamt att man tagit rejäl höjd för att ta bort det gamla däcket, vilket är förståeligt.  Är det limmat på rätt sätt är det ett tråkigt och tidskrävande elände att få bort det.

  • Hur jobbigt var det att ta bort däcket?

Eftersom vi ville hålla nere priset tog vi bort däcket själva, vilket var så där lagom slitigt.  Hade däcket inte varit limmat med silikon på vår båt hade vi nog inte gjort jobbet själva. Vi hade en fläck på 1,5-2 m2 som var limmad med något mycket vidhäftande (sikaflex?). Det området tog ungefär lika lång tid att ta bort som resten av däcket inklusive sittbrunnen.

  • Vem lade ert teakdäck?

Vi valde Thomas Jonasson på Teakdäck.se. Han har hela tiden varit bra att ha att göra med och vi är mycket nöjda med jobbet han gjort. Ett stort plus att få jobbet gjort på plats hos oss.

  • Mer om teakdäcket

Det nya däcket är lite modernare och kanske något enklare lagt än originalet. Skillnaderna är i grova drag: Lite bredare ribbor, 45 mm i stället för 39 mm, hörnen på alla garneringar är delade bågar. Det finns ingen list mot yttersargen utan ribborna går hela vägen ut mot kanten. Om man tycker att det är snyggare eller inte är väl mest en smaksak. Funktionen är den samma.

Det nylagda teakdäcket ändra färg från en nästan röd nyans, till ljust brunt till att bli silvergrått.  När det är fuktigt doftar det extra gott. Vi svabbar det någon gång då och då med såpa.

Vi hoppas att det ska  klara av salt och sol under många långa år framöver.

 

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...