Proviantering i Söderhavet
Segelbåten Major Toms erfarenheter, tips och råd när det gäller att förbereda sin vistelse i Stilla Havet, med fokus på proviantering.
Den här sammanställningen om proviantering inför en segling till Stilla havet och framförallt Franska Polynesien, är gjord utifrån våra egna erfarenheter efter två säsonger på ”andra sidan”. Vi lämnade Sverige 2018 och Panama i mars 2020, ”In the year of Corona”.
Det är inte helt enkelt att ge råd till andra eftersom så mycket beror på personliga preferenser. Vad tycker du om, hur ser dina kostvanorna ut och vad finns i ditt bassortiment. Finns det frys ombord, gör du egna konserver, fiskar du eller kan du tänka dig leva på snabbnudlar en längre tid?
Vi har ingen frys, kylen rymmer cirka 125 liter och vi gör egna konserver i tryckkokaren. Vi fiskar inte och hatar (numera) snabbnudlar. I redogörelsen nedan kan tyckas att det är mycket fokus på vad saker och ting kostar, men priset är ju trots allt en variabel att beakta när det gäller att proviantera där varan finns till en tredjedel av priset. När vi spenderat en säsong i Gambier och Tuamotus tog vi oss så småningom till Tahiti, där det mesta går att få tag i. Den här informationen är framtagen för att skapa en förståelse för vad som kan vara bra att fylla förråden med inför sin vistelse i söderhavet.
Utrustning
Vår utrustning i köket är nog att betrakta som väldigt normal. Favoriten är en rejäl stekpanna med höga kanter, en vattenkokare som vi använder varje dag och en rejäl vass förskärare. Potatisstompen, stavmixern och olika bakattiraljer används ganska ofta. Det mest onödiga vi har med oss är en tung gjutjärns grej att göra toast i. Det vi funderar lite på, är att köpa en rejäl blender.
Vakuumförpackare
Vakuumförpackaren var en sån där pryl vi läste om att andra långseglare verkligen uppskattade, så vi köpte en och har använt den en del. I början använde vi den inför långa överseglingar för att förlänga hållbarheten på tillredda matvaror. Vi har ätit 10 dagar gamla köttbullar och 14 dagar gamla grillade kycklingfileer, utan problem. Dessa har legat i kylen nära kylaggregatet. Numera gör vi egna konserver, och använder vakuumförpackaren mest till att förpacka och förlänga hållbarheten på tex nötter, havregryn, popcorn och knäckebröd vilket fungerar utmärkt. Det kan vara svårt att få tag i nya vakuumpåsar i Franska Polynesien, så det gäller att ha ett stort lager. Vi hittade dock en rulle påsar i en köksaffär på Tahiti.
Tryckkokare
Vi använder tryckkokaren nästan uteslutande till att konservera egna maträtter eller råvaror. När vi har bra råvaror, och skall ut på en längre översegling eller vet att vi ska vistas på platser med begränsat utbud av matvaror så ägnar vi några dagar åt att konservera. Köttfärs, köttfärssås, köttbullar, grytor, och soppa. Det är verkligen inte särskilt krångligt, men kräver tid, glasburkar och bra råvaror. Tryckkokaren används annars till grytor så som Kalops, Bœuf Bourguignonne och Gulasch. (Se dokumentet: Göra egna konserver)
Grill
Grillen som är monterad utomhus är en favorit. När det är över 30 grader nere i båten är det skönt att slippa att köra ugn eller spis. Vi grillar det som finns tillhands, kycklingfiléer, chorizokorvar, någon enstaka köttbit och grönsaker.
Kokböcker och sånt
Några rejäla kokböcker bör finnas i skeppsbiblioteket. Det är mycket möjligt att man hamnar någonstans långt från internet och verkligen, verkligen vill veta hur man bakar pepparkakor. Komplettera receptsamlingen med recept från nätet på sånt som kan komma till nytta. Vilket man kanske inte vet från början, men till exempel hur man tillagar hel kyckling, bakar bröd med surdeg, gör kokoskakor, ostkex, pumpasoppa och så vidare.
Kokplatta
En kokplatta från Ikea var suveränt att använda hela vägen ner genom Europa då vi ofta låg i marina och kunde använda landström. Vi kan köra kokplattan på invertern men inte på högsta effekt, så nånstans i Karibien stuvade vi undan den och har sedan dess använt gasolspisen.
Gasol
Gasolflaskan är sannolikt fylld när man startar sin översegling över Stilla Havet. Förr eller senare är det dags att fylla på. Vi valde att köpa en fransk polynesisk flaska som vi sedan kan byta, nästan var som helst. Det är billigt att byta flaska. Enda kruxet är att flaskan är ganska stor. Om man inte planerar att stanna så länge i Franska Polynesien som vi har gjort, brukar det gå bra att köpa en flaska för att fylla över till sina egen flaska och sedan lämna tillbaka den gamla.
Proviantering
Inför Stilla havet
Innan vi tog oss an Stilla havet, provianterade vi i Panama och fyllde upp förråden enligt vår provianteringslista. (Se även dokument: Provianteringslista)
Vi hade inte så stor koll på vad som var bra att handla mycket av förutom öl. Först långt senare med facit i hand när vi vistats i Franska Polynesien ett tag, kan vi lista sånt som vi saknat framförallt i Gambier och Tuamotus och som vi borde haft med oss från Panama.
I Franska Polynesien beror utbudet i matvaruaffären på var man befinner sig. Avlägsna öar och atoller så som Gambier och Tuamotus, har mindre att välja mellan och det kan dröja veckor till nästa fraktbåt kommer med nya varor. Det finns ett basutbud av varor som är subventionerade av staten, märkta med röd prislapp. Det är till exempel snabbkaffe, smör, mjöl, mjölk, socker, salt, processad cheddarost, ris och pasta. Dessa varor finns nästan alltid på hyllan, även om tex mjöl och smör ibland kan ta slut.
I Marquesas finns något större utbud i affärerna, grovt mjöl och mer frysta varor. Det finns ofta lokalt odlade grönsaker och frukter att handla.
I Sällskapsöarna finns flera välsorterade Super-U affärer som till och med kan ha en charkdisk. Här är det oftast inga problem att proviantera. I Tahiti framstår det stora välsorterade Carrefour-affärerna som rena lyxen, här finns det mesta.
För att ha koll på var det går att handla, byta gasol mm så rekommenderas de kompendium som finns att ladda ner här.
Matvaror från A – Ö
Alkohol
Både läsk och alkohol är extremt dyrt i Franska Polynesien. Rom, Gin och Vodka bör förråden vara fyllda med ombord (eller alkoholfria alternativ, om man föredrar det). På Tahiti finns det lokalt producerad Rom och Gin av varierande kvalitet, en del riktigt gott och till överkomligt pris.
När det gäller öl brukar seglare fylla förråden med olika sorters Panamaöl. Ett observandum är dock att nästan alla får problem med burkar som läcker, sväller, dunstar mm. Det verkar som att ölburkarna inte gillar att korsa Stilla Havet. Det gäller även Tonic Water.
När förrådet av öl sinat, kan man köpa en ölback med den lokala ölen Hinano, på flaska. Backen kan sedan bytas var man än befinner sig i Franska Polynesien. Snittpriset per 50 cl ölflaska blir 20-30 kr, beroende på var man befinner sig. Dyrast Gambier, billigast Tahiti.
Bröd
På öarna i Tuamotus och Gambier brukar byns bagare sälja frasiga baguetter för typ 8 kronor styck. Dessvärre måste man stiga upp klockan 0500 för att hinna handla. En knapp timma senare är baguetterna slutsålda. Ibland offrade sig Sivert och steg upp så där supertidigt men ofta valde vi att baka vårt bröd själva. Vetemjöl, olja och torrjäst är billigt. På Sällskapsöarna kunde man handla baguetter nästan hela dagen, men inte på söndagar.
Frukostflingor
Ett paket Frosties kostade i Gambier 120 sek. Vi köpte med oss Cornflakes och Musli från Panama men borde haft med oss mer. När man väl kommer till Tahiti kan man fylla på lagren igen.
Frön, nötter och gryn
I Gambier finns påsar med mandel och valnötter. I mer välsorterade affärer på Marquesas kan man hitta linfrö, solrosfrön och havregryn. Om man vill ha något av detta vid tex bakning, köp med ett rejält lager.
Mjöl
Grovt mjöl är det svårt att få tag i, så hittar man ”Farine de Seigle” – rågmjöl på hyllorna, är det bara att slå till. (Nuku Hiva och Tahiti)
I Gambier (och övriga öar dit olika supplybåtar går) kan man köpa 25 kilos säckar med vetemjöl direkt av supplybåten som kommer var 3:e vecka. Med tanke på de mjölbaggar som dyker upp efter längre tids förvaring, har vi valt att inte ha för stora lager av mjöl.
Mjölkpulver är världens bästa uppfinning. Även om det finns vanliga mjölkpaket så är mjölkpulver perfekt att fylla förråden med, det fungerar utmärkt till både yoghurt, bakning och matlagning. Vanliga mjölkpaket är uht-behandlade och billiga. Vanligaste märket är Anchor. Det finns fet mjölk med 3% fett och mellanmjölk med 1,5 % fett.
- Fet mjölk heter ”Full cream milk” på engelska och ”Lait Entier” på franska.
- Mellanmjölk heter ”Lite milk” på engelska och ”Lait Demi-écrémé” på franska.
Fågel, fisk och mittemellan
I Panama hittade vi riktigt god kyckling på burk. Det låter inget vidare men i tacos, eller en pastasås smakade det supergott. Märket är Kirkland – Chicken Breast. (Går bra att göra egna konserver med kyckling)
I nästan varje atoll i Franska Polynesien, finns en liten by med en eller flera affärer (Magasin) som har ett antal frysar med hel kyckling, ibland kycklingben och då och då kycklingfile. Frysta grytbitar av biff, fläsk eller kyckling är vanligt. Har man tur hittar man fryst kött som är perfekt att grilla, ibland finns det laxskivor från Norge, och vid några tillfällen frysta grodor. (Oúi, vi är i Frankrike). Det finns alltid olika sorters korvar, skinkskivor och hamburgare. En favorit är den tjocka och hållbara salamin som kan användas som pålägg, snacks och på pizzan.
En del halvfabrikat slinker ibland ner i varukorgen som Cordon Bleu eller Chicken Nuggets. Köttfärs har vi inte sett någonstans i Gambier. I Marquesas däremot finns djupfrysta ”korvar” av köttfärs. I Tahiti köpte vi flera kilo fin färs över disk som vi även gjorde egna konserver av.
På hyllorna i magasinen finns olika sorter torkade bönor och ärtor. På Hao hittade vi tofu, men det hör inte till vanligheten. Kikärtor har vi haft svårt att hitta och även vanlig tonfisk på burk. Det finns Corned beef, korvar på burk, pate och olika sorters sardiner, inget av detta har dock lockat oss.
I de flesta atoller och framförallt i Gambier bär de flesta matfiskarna på ett toxin, ciguatera. Toxinet är mycket giftigt för människor som äter fisk fångad inne i atollerna. Fisk som säljs på marknader mm är vanligtvis fångad ute på öppet hav där fiskarna inte är smittade. Ett kilo Mahi-mahi kostar cirka 45 kronor i Gambier.
Grönsaker och frukt
I Gambier när supplybåten levererat, så finns det potatis, morötter, vitkål, lök, vitlök, äpplen och apelsiner. I vissa atoller tex Fakarava flygs grönsakerna in en gång i veckan, då gäller det att hänga på låset innan de tar slut. I Nuku Hiva kan man köpa frukt och grönsaker på den lokala marknaden. I Gambier finns det möjlighet att plocka egen frukt, och även köpa grönsaker av locals.
Ost
UHT-behandlad Cheddarost har vi ett rejält lager av. I första hand äter vi Emmentalerost som finns när supplybåten varit inne, cheddarosten är en bra reservprodukt. Den är ”ganska” god, men framförallt superbillig. Emmentalerosten tar snabbt slut i affären liksom tjocka trekanter av Brie, som försvinner snabbt som blixten. När vi provianterat i Tahiti köpte vi fetaost och lade in i olivolja, står sig länge och är så gott.
Ris pasta potatis
Ris och pasta är subventionerade och av god kvalitet. Ibland finns det couscous. Potatisen tar ofta slut. Finns det, köp. Vi har även några burkar konserverad potatis, som faktiskt är riktigt god. (Från Tahiti) Vissa öar i Tuamotus, har skapligt med grönsaker, ibland kan man till och med hitta röd paprika.
Smör
Ungefär 3 burkar konserverat smör har vi ombord. Förvaras i rumstemperatur och när det behövs öses smöret upp i en burk och ställes i kylen. Finns i varje affär i Franska Polynesien. Vi föredrar ”Guldburken”, men det finns andra likvärdiga märken. I kylen har vi något kilo vanligt smör av märket President, med salt, riktigt gott.
Snacks, godis och sånt
Chips, jordnötter, chokladkakor och Haribo-godispåsar är dyrt. Popcorn att poppa själv är ganska billigt. Oliver och kex överkomligt. På Tahiti bunkrade vi stora mängder jordnötter som vi vakuumförpackade och även ett berg av spröda potatischips och ibland framförallt på Sällskapsöarna är det extrapris på just potatischips. Svenska ostbågar lyser dock med sin frånvarao.
Sås, majonnäs, soya, kryddor
Vanlig vit och rödvins vinäger finns alltid, inte så ofta balsamico. Majonnäs finns, en liten burk kan kostar 80 kronor. Soya, oystersås, teriyakisås mm är vanligt. Kryddor finns, men mest det enklaste utbudet, så som salt, peppar, oregano. Kardemumma verkar inte finnas någonstans i Franska Polynesien. Paprikapulver kan man hitta på Tahiti, osv. Det gäller att fundera över vilka kryddor man tycker om och i så fall ta med sig.
Yoghurt / yoghurtkultur.
Yoghurt finns ibland i kyldisken men är ganska dyr och inte supergod. Det är enkelt att göra egen Yoghurt bara man har en bra kultur att starta med, vilket kan vara svårt att få tag i på öarna. Då och då kan man hitta grekisk yoghurt som kan användas som kultur. Yoghurten kan dock bli lös och rinnig. På atollen Hao hittade vi bra kultur till yoghurtmaskin och som funkar även utan.
(Se dokumentet Göra egen yoghurt)
Ägg
Ägg går ofta att få tag i. Kategoriseras nog som dyrt, då de kan kosta 4-5 kronor styck. Det kostar vi på oss och använder i omelett, kakor och pannkaka. I reserv om äggen tar slut är äggpulver bra att ha. Det går dock inte att få tag i på öarna, utan bra att ha med sig från tex Panama. Det finns recept där ägg i tex muffins och pannkaka kan ersättas med vinäger och bakpulver. Blir faktiskt väldigt fluffigt och gott.
Över Stilla Havet, hade vi med oss 40 ägg. De förvarades i rumstemperatur och vi gjorde inget särskilt med äggen utöver att vända dem då och då. När de skulle knäckas gjordes det separat i en liten skål, för att ett dåligt ägg inte skulle kladda ner de övriga knäckta äggen.
Hållbarhet frukt och grönt
Om det finns plats förvarar vi en del frukt och grönt i kylen för att förlänga hållbarheten, annars använder vi fruktnät eller plastlådor. Hållbarheten är förstås baserad på fruktens mognadsgrad när den inhandlas eller plockas.
De grönsaker som det är enklast att få tag i (och som håller sig bra) är:
Vitkål, vitkål och vitkål. Gul lök, vitlök, ibland potatis och morötter.
Produkt | Lagringstid |
Ananas | 1 vecka |
Avocado | 10 dagar för omogen |
Banan | Några dagar från att de mognar |
Citron | 1 månad |
Pamplemousse | 1 månad (ev längre) |
Gurka | 3 dagar |
Lime | 1 månad |
Lök | 1 månad |
Mango | 2-3 dagar |
Melon | 1 vecka – 10 dagar |
Morot | 2 veckor |
Potatis | 2-3 veckor (mörkt) |
Pumpa | 5 – 6 månader |
Rödkål | 2-3 veckor (om det finns) |
Sötpotatis | 1-4 mån |
Vitkål | 2-3 veckor |
Vitlök | 5 -6 månader |
Äpple | 2 veckor |
Bananer på stock mognar vanligtvis alla samtidigt. Från att de börjar gulna tills att de är bruna och nästan ruttna kan röra sig om 5 dagar till en vecka beroende på temperaturen.
Hantering av livsmedel
I Franska Polynesien är de flesta varorna i mataffären importerade från Nya Zealand, Frankrike eller USA. De är bra rotation på de flesta varorna och över lag är affärerna fräscha och välstädade. Vi vidtar inga särskilda åtgärder när vi handlat, vilket fungerat bra så här långt. Vi sköljer frukt och grönsaker, tar bort emballage, mest av utrymmesskäl och lägger ris och pasta i ziplockpåsar. Det enda vi så här långt råkat ut för är mjölbaggar…
Mjölbaggar
Mjölbaggarnas ägg och larver kan finnas i bland annat mjöl, ris, pasta, popcorn och kikärtor. De kläcks och börjar leva i förpackningar som inte är lufttäta, tex en papperskartong med lasagneplattor eller en påse med popcornskärnor med något litet hål i.
Förvara alltid ”riskprodukter” i täta platspåsar eller plastburkar. Om man plötsligt upptäcker en bagge på golvet eller bänken, gäller det att agera raskt. Det kommer snart att krylla av dem. Gå igenom alla förpackningar och skaka på alla påsar och granska dem noggrant. Antingen slänger man de angripna varorna eller gör följande:
- Sålla riset eller kikärtorna så att mjölbaggarna ramlar bort. Gör detta i omgångar.
- Värmebehandla i ugnen 55° i 1-2 timmar (enl Wikipedia)
- Förvara därefter i täta plastburkar eller ziplockpåsar
- Kontrollera regelbundet Om man har frys /micro ombord: Frys mjöl och ris i 24 timmar eller kör i micron. Att förvara matvarorna i kylen tar inte död på äggen.
Slutligen hoppas den här sammanställning kan vara till nytta inför din segling till Söderhavet. Kommentarer och frågor mottages tacksamt: symajortom@gmail.com