Kvinnlig långseglare och äventyrare

I dag på internationella kvinnodagen tänker jag på Aina.

 

Jag snubblade över en artikel om Aina Cederblom svensk äventyrare och “långseglare”. Jag var till och med tvungen att bege mig till biblioteket (som var ett äventyr i sig) och låna boken om henne. I början av 30-talet tog hon sig med liten snurrebåt via Europas kanaler till Svarta havet och Medelhavet innan hon for hem igen. Några år senare begav hon sig ut på Atlanten och lyckades ta sig till Färöarna där hon beslöt att styra mot Kanada. Ute till havs igen styrde hon mellan isbergen, skadade propellern, började ro och ransonerade maten innan hon vände om och tog sig tillbaka till Färöarna efter 19 dagar till havs.

Det finns mer att läsa om Aina här. På 80-talet gjordes även “Här är ditt liv om Aina” som finns i SVTs öppna arkiv

Om jag under kommande långsegling känner att det är jobbigt till havs, ska jag definitivt tänka på Aina.Det är liksom bara att ransonera kexen och fortsätta ro, så löser det sig.

Vilken kvinna!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...