Studieresa Las Palmas

Vi beslöt att årets studieresa skulle gå till Las Palmas. (Låter snitsigt det där med studieresa, men vi har inte haft någon tidigare och det är osäkert om vi kommer att ha någon ytterligare) Vi har tittat närmare på årets deltagare i ARC-rallyt, de som ska korsa Atlanten. Vi hade ju dessutom en rad med frågor på lut. Använder alla vindroder, vilka navigationsinstrument är vanligast och hur många bananstockar behöver man under en atlantöverfart?

dsc_3419

dsc_3434

Det är över 200 båtar som deltar i olika storlekar och modeller. Men en sak har de gemensamt, mycket förberedelser krävs. Vi har smitit in på de låsta bryggorna för att på nära håll ta del av förberedelserna.

dsc_3499

Proviantering är en del av förberedelserna och det bunkras massor. Det är vatten, grönsaker, toapapper, konserver och färdiglagad mat. (Men väldigt få bananer faktiskt?) Det är intressant att se berget med matvaror som ska stuvas undan för den typ 20 dagar långa överfarten. Vi fick också en pratstund med besättningen på Yasmine och fick ställa lite frågor, vilket var fantastiskt värdefullt. Vi önskar dem all lycka med överfarten!

dsc_3439

 

För sådana “långfärdswannabes” som vi, är det en spännande känsla att gå runt där i hamnen och uppleva atmosfären. Men höjdpunkten var själva startdagen.

Redan på förmiddagen börjar åskådarna samlas i hamnen, besättningarna stuvar undan de sista vitkålshuvudena, svabbar däck och musikunderhållningen ekar mellan bryggorna. Till tonerna av spanskklingande musik passerar alla  båtar ut genom pirarna mot starten. Vi applåderar, ropar “heja Sverige” och “trevlig resa” och viftar med vår svenska flagga. Jag kan inte förklara det, men jag blir lite rörd ungefär som vid slutet på en Disneyfilm. Vilket häftigt äventyr de ska vara med om. Korsa Atlanten!

dsc_3692
Heja Yasmine
dsc_3685
Snyggast klädda utan tvekan
dsc_3673
Heja Pauline
dsc_3647
I alla fall enhetlig klädsel
dsc_3644
Heja HavAnna
dsc_3696
Mot St Lucia

Edra utsända i Las Palmas är mycket nöjda med sin studieresa och ska nu fortsätta förberedelserna inför en egen atlanten-överfart. Först ska vi bara kurera en seg spansk förkylning som vi fått med oss hem, men det är en annan historia.

dsc_3501

¡hasta luego!


+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...