In 2018 Avsegling och Östersjön

Bornholm

fyr klippa

Klockan 04.00 tutade alarmet och vi tänkte passa på att lämna Utklippan och glida vidare mor Bornholm. Regnet smattrar och vinden ylar i riggen. Kort skepparmöte och vi somnar om. Vi har ingen lust att yrvaket segla i väg i regn. Klockan 7, däremot har de slutat regna. Vi äter frukost, hissar den danska gästflaggan och kastar loss. Med utklippans fyr i ryggen har vi ca 43 NM till dagens mål Svaneke. Vi säger hejdå till Sverige, det känns inte särskilt  konstigt. (Vi tror ju fortfarande att vi är på semester).

Vinden ökar långsamt under dagens segling, vi revar och rullar in för att minska segelytan. Båten går stadigt i vågorna men det är inte helt enkelt att laga mat så vi lever på smörgåsar och nyponsoppa. Plötsligt dyker några stora fartyg upp i horisonten och närmar sig oss. De syns inte på AIS, och vi ser snart att de är gråmålade typiska stridsbåtar. Det går en del trafik på VHF:en som vi slölyssnar på. Det är NATO WARSHIP som kallar upp båtar i området. De ropar ihärdigt upp “Maschoto“, som inte svarar.  Man kan ju undra varför Maschoto inte svarar…tills vi inser att det är oss de vill tala med, Major Tom. Efter ihärdigt konverserande och bokstaverande (ni vet, Sierra, Victor, Alfa, November mm) fortsätter vi vår färd in till hamnen i Svaneke.

krigsbåt

Kommer ni i håg vad jag skrev i förra inlägget? Med flyt? Vi verkar ha en dipp i flytet just nu, för när vi lägger till inser vi att det inte längre kommer något kylvatten till motorn. Och det är helt klart ett problem.

Share Tweet Pin It +1
Previous PostÖland - Utklippan
Next PostBornholm, reparationer och rundtur

7 Comments

 1. Johan
  2 years ago

  Äntligen är ni riktiga långseglare då, de tycks ju alltid mecka med något när de kommer i hamn 😉 Hoppas det inte är något allvarligt med kylvattnet!

  Reply
  1. Anki
   2 years ago

   Ja vi har en liten fixarlista, och kylvattnet har löst sig.

   Reply
 2. Jeanette Stålberg
  2 years ago

  Tack för allt ni delar med er av, helt fantastiskt att läsa och liksom vara med där på ett hörn… 😉😜 Slit & släp – men anyway – have fun! 😊⛵☔

  Reply
 3. Karin Nylin
  2 years ago

  Men hallå?! Varför blev ni anropade av nato warship??

  Reply
  1. Anki
   2 years ago

   Jaa du Karin. De patrullerar området på uppdrag av FN. De ville veta vart vi skulle och vad vi hade i lasten. 🙂

   Reply
 4. Britt-Marie
  2 years ago

  Vad svarade ni på det där med lasten? En kartong (halv kartong?) öl från ölkultur, en påse (smulor av) skeppsskorpor och annars bara allt det vi äger och har.

  Reply
  1. Anki
   2 years ago

   Kändes inte som läge att skoja 😃 men vi hade en del tankar på vad viborde svarat!

   Reply

Lämna gärna en kommentar...