En vanlig dag på Bonaire

Eeh, det vet jag inte om vi uttryckligen har. Men om jag skulle försöka beskriva vad vi gör en högst ordinär dag, så skulle det vara ungefär så här:

Väckarklockan ringer INTE en vanlig dag. Den ringer bara om vi ska iväg på utflykt eller ut och segla. Vi sover till cirka 8. I bästa fall är det bara 28 grader nere i båten. Vi äter frukost bestående av flingor, smörgås, kaffe och apelsinjuice, ibland ett stekt ägg. Ungefär samtidigt som frukosten lyssnar vi på cruisers net på vhf-kanal 77 med information om väder, vind och aktiviteter.

Efter frukosten har vi kanske funderat ut något vi vill eller borde göra. Men ofta har vi lite vilostund efter frukostdisken. För det mesta försöker jag simma en halvtimma i cirklar runt båten.

Det händer att vi gör något som kan kvala in som nyttigt och viktigt. Frostar av kylskåpet och rensar ut eventuella skruttiga matvaror. Sköljer upp svettiga lakan och örngott. Det är bra torkväder så någon timma senare är det dags att mangla och krusa örngottsbanden. Skurar toaletten. Bakar muffins eller matbröd (händer inte så ofta). Gör yoghurt. Tvättar av solcellerna från allt damm så att de laddar bättre. Gör någon mindre reparation. Obs, vi gör ju inte alla de här aktiviteterna varje dag, max en viktig sak om dagen är vårt måtto. Vi vill ju inte bränna ut oss.

En gång om dagen åker vi in till land för surfstund. Första tiden när vi var här hade vi ett lokalt simkort med data. 8 GB för 50 usd. Well, det sa bara slurp så hade vi förbrukat all data och gjorde en påfyllning. Då bestämde vi att vi bara fick kolla väder och viktiga saker. Det sa slurp igen. Vi har verkligen ingen surf-disciplin alls och bestämde därefter att inte fylla på något mer. Egentligen, hur svårt kan det vara att låta bli att googla något, eller kolla sociala medier? Väldigt svårt för oss verkar det som.

På tisdagar eller fredagar åker vi och handlar. Då går det en gratis taxi till en stor matvaruaffär som ligger en bit från centrum och vi handlar färska grönsaker, frukt och lite lyxvaror så som fetaost och slanggurka.

Ibland är det skönt att sträcka på benen, då åker vi in och tar en promenad runt Kraljendiik, ofta slutar det med att vi köper glass och sitter inne på glassbaren med iskall AC, ibland sitter vi på Karels beach bar och dricker något kallt och slösurfar. Oftast sitter vi dock utanför Karels och surfar utan att köpa något. (så kallad snålsurf)

En gång i veckan är det seglarmingel på restaurangen i marinan. Happy hour, billig rompunch små tilltugg och fullt av seglare, där de flesta ska väster ut. Mot Panama. Det är ett trevligt och lättsamt sätt att möta nya människor, framförallt är det spännande när många har samma planer som vi. På söndagar är det så kallat potlucks (knytis) där man tar med sig egen dryck, tallrik bestick och en maträtt att bjuda på. Första tiden hängde vi mycket med besättningarna på svenska båtarna Bliss och Hakuna Matata, men när de lämnade Bonaire fick vi öva mer på engelskan och umgås med trevliga seglare från England, Australien och USA.

Vid några tillfällen har vi tvättat på tvätterian som ligger en kort promenad bort. Där är bra wifi och skön aircondition. Ni kanske märker ett visst mönster. Det är ofantligt skönt att komma in i svalkan, vi gillar definitivt gratis wifi och AC.

Nästan varje dag simmar vi bort och snorklar på husrevet där vi börjar känna igen innevånarna, men fortfarande efter flera veckors dagliga besök träffar vi på nya individer runt revet. Först hälsar vi på hos muränorna som bor under trottoaren, sedan kikar vi in hos bläckfisken som inte gillar besök och drar sig ner i sin grop och sedan ligger vi stilla vid ytan och tittar ner på korallerna och stimmen av färgglada fiskar. Ibland kommer en Barracuda förbi och glor på oss, vi är inte så kaxiga, hen ser ut att ha vassa tänder och har vi riktig tur ser vi en riktigt stor tonfisk glida förbi ute på lite djupare vatten. Jag har med mig gopro-kameran och har väl ett antal timmars film över koraller och vackra fiskar.

Vi gör just nu minimalt med båtunderhåll, båten ska tas upp på Curacao och därefter blir det en rejäl vårrustning i september. Ibland när vi tar oss ett bad händer det att vi skurar av vattenlinjen på båten där det frodas av slem och små minikrabbor.

Under några veckor har vi jagat upp begagnade dykprylar genom att besöka och mejla flertalet av Bonaires dykshopar. Några ställen har vi varit på flera gånger och nästan tjatat oss till att få köpa prylar. Och äntligen, har vi varsin ”bättre begagnad” dykutrustning. Vi har köpt klippkort hos ett ställe som fyller luft i våra tankar ganska billigt. Vi dyker direkt från båten, eller tar jollen till någon närliggande dykplats. Många dykplatser når man även med bil och vi hade turen att få följa med två erfarna dykare längst södra kusten och fick dyka med dem. Sally och Colin hade kommit till Bonaire som crew på en båt och skulle nu stanna ett tag och dyka, vi satt bredvid dem på potlucken och de erbjöd oss att få följa med. Supertrevligt.

På kvällarna blir det svalare och skönare när solen börjar sjunka, vi är kanske något avtrubbade när det gäller just det tjusiga i en solnedgång men vi fascineras fortfarande av en vacker orangeröd kvällshimmel. Då och då har vi filmkväll med biogodis och efterföljande recensioner. Eftersom vårt filmbibliotek krymper så försöker vi titta på alla filmer oavsett kategori. Annars umgås vi med andra seglare, tar en öl, diskuterar framtidsplaner och kommande seglingar. Vi har också kommit in i en period då vi tar oss tid att läsa. Varje bok i båten är läst flera gånger. Det var stor lycka när båten Patchamama kom och vi kunde byta till oss nya olästa böcker.

När mörkret faller och vinden är svag kommer dom blodsugande jäkla myggjäklarna. Det gäller att ligga steget före med myggnät för alla luckor. Och ganska typiskt är det mig de gillar mest. Innan vi går och lägger oss tar vi ofta en snabb dusch vilket ger en kortvarig svalka inför natten. Vi duschar annars av oss saltvatten efter varje bad och någon gång händer det att vi tvålar in oss. Håret mitt har det kämpigt. Det skulle behöva skötas om ordentligt. Salt och sol och alldeles för lite inpackning gör att jag ser ut som Plupp (om nu någon minns den sagofiguren), med rufsigt slitet hår. Dock inte blått.

Och efter den här långa redogörelsen av våra dagar på Bonaire är det snart dags att kasta loss. Vi kommer att sakna Bonaire djupt och innerligt. Alla trevliga seglare, dykningen och havet.

Ayo Boneiru!

4Comments

Add yours
 1. 2
  Bitte Jönsson

  Jo,då Plupp minns jag definitivt och även jag kommer väl snart att se ut så när semestern börjar. Så många salta bad blir det väl inte men Mälaren är inte så dum heller!
  Det känns lite märkligt att det redan har gått drygt ett år sedan vi vinkade av er i Sundbyholm men det är gott att höra att ni har det bra.
  Va’ rädda om varandra och ha det fint!
  Hälsningar från mig i Grundby/ Bitte

Lämna gärna en kommentar...