Förbereda en långsegling i böckernas värld

Förutom att på olika sätt förbereda själva farkosten för långfärdssegling bör även besättningen förberedas. Vi har testat livbåt i poolen vilket var en nyttig övning med seglarställ och gummistövlar. Vi planerar dock inga fler simulerade övningar, så som matlagning i hammock eller toalettbestyr i trångt lutande utrymme, utan förbereder oss just nu genom att “läsa på”. Om man bortser från alla hundratals bloggar som innehåller matnyttig information och istället vill läsa en bok, kommer här mina bästa boktips för hugade långseglare:

  • Dra dit pepparn växer – Micke Westin

dr

 

Boken fokuserar på det praktiska inför att förbereda sin långfärdssegling, om allt från att välja båt till proviantering och seglingsområden. Vi läste den med stor förtjusning och såg den som ett bra stöd för att checka av vår utrustning och budget.

  • World Cruising Routes – Jimmy Cornell

world cruising guide

Beskriver tusentals rutter över alla de stora haven, när man ska gå vissa rutter och när man ska undvika området. Men hjälp av boken har vi grovplanerat en massa alternativa rutter som vi förmodligen omplanerar ett antal gånger till.

  • En världsomsegling med Ariel IV – Birgitta Boye Freudenthal

Skildring av en familjs segling jorden runt. När jag läste boken föddes ett litet frö som i och för sig tog 15 år på sig att mogna. Den finns att läsa online. 

  • On-Board Medical Emergency Handbook: First Aid at Sea

Sover med den under huvudkudden och hoppas att all kunskap liksom ska sippra genom örngottet in i hjärnan.

  • Grenada to the virgin islands –   Jacques Patuelli

Boken beskriver insegling och ankring i hamnar och ankringsvikar i Karibien. Detaljstuderas nog mer intensivt när det närmar sig ankomst.

Slutligen en bok som vi inte kan tipsa om, men som vi själva ska läsa innan vi åker. Den heter: Alla sa vi skulle dö, av Jonathan Bonthron. Det verkar ju, trots namnet, vara ett lyckligt slut, eftersom han kom hem och kunde skriva boken.

alla sa att vi skulle dö

Nu bläddrar vi vidare i böckerna och önskar trevlig fredag!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...