Hälsa kraft och mod

Vi ägnar mycket tid åt att förbereda båten. Vi installerar, byter ut, förstärker och förbättrar. Men hur förbereder man sig själv då, för en långsegling när det gäller hälsa, kraft och mod?

Besättningens hälsa  är bra. Vi har lite skavanker här och där men inget som kräver några åtgärder. Somliga har fått gå på läkarbesök via sitt arbete, vilket klarades av utan anmärkning. Under vintern ska vi vaccinera oss och även besöka tandläkaren en sista gång innan avfärd. Vi kommer att ha ett rejält skeppsapotek och lite medicinsk litteratur ombord. Själv har jag utsett mig till Chief medical officer (eftersom jag för hundra år sedan arbetade inom vården). Gillar min titel och tänker utnyttja den maximalt.

Kraft Hm, alltså det där med att träna. Ja, vi vet, j ä t t e-v i k t i g t. Man blir pigg och glad och stark och orkar mer och löser problem bättre. Allt blir bättre av att träna, sägs det. Vi ska snart ta tag i det. Verkligen. I december, allra senast.

Mod får stå för den mentala biten. Hur vågar man? Hur hanterar man rädslor?  Vad gör vi om vi inte har modet? Vi vet inte svaret på det. Men vi försöker ta del av andras äventyr för att lära oss och förbereda oss på vad som kan hända. Och så har vi våra checklistor. Checklistor för akuta händelser. Korta, koncisa och inplastade.  Vad kan gå fel om man har tillräckligt många checklistor. Den tanken skänker oss en viss trygghet.

 

DEt här inläggets bild är i från Jordanien 2012. Jag råkade bara svimma lite och fick åka rullstol genom hela poolanläggningen och hotellet.  Bilden innehåller inte så mycket hälsa, kraft och mod som man skulle kunna önska.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...