Medvind till Ruhnu

I den bleka morgonsolen lämnar vi Ventspils för att ta oss de ca 70 nm till den estniska ön Ruhnu. Vi har förberett oss med matsäck, kollat väderprognosen, bytt gästflagga och även studerat inseglingen till hamnen i Ruhnu. Vår vana trogen har vi även tagit på oss alla kläder vi har, det blir säkert kyligt denna tidiga morgon. För att inte bli överkörda av storbåten som ska ut ur Ventspils hamn hissar vi på först utanför hamnen i den sydliga vinden.

Det blir en varm dag. Av med långkalsongerna och på med shorts. Och inte passar det med den förberedda matsäcken heller – varm blåbärssoppa, det är ju inte direkt vasaloppet vi håller på med i den ljumma medvinden.

 

Dagens etappmål ligger ju “bara runt udden”. Udden är Lettlands kustremsa med fyren Kolka som kännetecken. Det tar hela dagen att runda den och det mest spännande som händer är att vi ser just Kolka. 

Fyren Kolka

Snart ser vi även ön Ruhnu med blotta ögat, några timmar bort. Vi äter Findus Gulaschsoppa och styr mot angöringsbojen. Vi behöver vara mätta vid inseglingen.

För att citera Svenska kryssarklubbens inseglingsbeskrivning: “Det är av yttersta vikt att inte driva ur enslinjen eftersom vattnet är mycket grunt och farligt på båda sidorna”. Ja men då svänger vi väl in här.

Fortsättning följer…

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...