Ventspils

Vi lämnar Fårösund kl 19.00 och tuffar ut genom sundet. Enligt prognosen ska det blåsa sydvästlig vind och vrida mot nordväst. Perfekt för oss som ska gå nästan rakt öster ut. Vindarna är dock väldigt lätta. Vi hissar i alla fall på och inser efter ett tag att skvalpandet inte för oss framåt. ”Vi kan ju i alla fall inte köra motor hela vägen till Ventspils”, säger vi till varandra. Det visar sig att det kan vi visst.

Vid tolvsnåret på natten, testar vi att hissa på igen, men fortfarande med dålig fart i båten och slokande segel. Vi puttrar på för motor hela vägen till Lettland. 15 timmar senare ropar vi upp Ventspils vessel traffic, och ber om tillstånd att angöra hamnen, och lägger sedan till i Jantu Osta, marinan. Hamnkaptenen tar emot på bryggan med en cigg i mungipan, han frågar vart vi kommer ifrån och vart vi ska, och noterar detta på en lapp. Vi får senare besök av passpolisen som frågar vad båten heter och så vill de se våra pass. Sedan är all formalia avklarad.

Men vad gör man i Ventspils då, kan man undra. Kort sammanfattning så tittar man på kor, besöker stranden och fascineras av alla byggnader och hus som är i ett starkt behov av renovering. De riktigt äventyrliga cyklar även vilse bland sanddynorna och får mycket extra motion.

När man tittat klart på alla kor och druckit alla de där goda ölen, så fortsätter man färden mot någon trevlig plats i Estland.

To be continued…

2Comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...