Nedräkning i Las Palmas

Det händer något i mig när jag närmar mig en flygplats. Pulsen stiger, det är lite resfeber, mycket att tänka på med tidpunkter, säkerhetskontroller, att väskan är med och att inget är bortglömt. Framförallt får jag höra att jag går fortare. Vi kan väl säga som så, att ett visst mått av flygplats-feeling infunnit sig. Just nu går jag JÄTTEFORT.

Vi har gått fort till matvaruaffären. Den heter Hiperdino, och där tar vi varsin kundvagn och proppar dem överfulla. Vi handlar dels för att klara själva överfarten till Kap Verde och St Vincent, men även för att ha så länge det räcker i Karibien, där maten sägs vara dyr. Vi tänker proppa båten så full det går med livets nödtorft. Om vi handlar för mer än 60 euro ingår hemleverans. (Och det klarar vi med råge). Kassören blippar varorna, packar ner dem i plastkassar och lägger sedan ner varorna i stora plastbackar. Vi får bara stå och titta på, och tycker att de kanske borde gå att göra på något annat sätt. Att personalen hjälps åt, eller kanske låta kunden hjälpa till att packa varorna. Någon timma senare kommer de 4-5 plastlådorna utrullandes på bryggan och plastkassarna lämpas över. Många plastkassar blir det. Och många svängar till Hiperdino blir det.

Vi har nu stuvat båten full med toalettpapper, vin, chips, flingor, nötter, pasta, nudlar, kokosmjölk, tvål, kex och diverse obskyra konserver. Vad sägs till exempel om “Albondigas con guisantes”, köttbullar med ärtor. Mums. Det ser ut lite som hundmat, men vi har provätit och det kommer att fungerar som nödkost. Kylen är fylld med färskvaror och eftersom vi tycker om att ha några färdiga maträtter när vi ska ut och segla, ska vi även försöka hinna med att laga lite mat. (Kycklinggryta med curry, Fläskfilegryta och Köttfärssås)

När vi är ute till havs kommer vi inte att uppdatera bloggen. På vår facebooksida däremot, kommer vi att göra positionsrapporteringar lite då och då. På Viking Explorers facebooksida kommer de flesta av de deltagande båtarnas positioner att visas. Vi använder oss av en Garmin inreach som via satellit kan skicka meddelanden och hämta enklare vindprognoser. Vi har ägnat stora delar av fredagen åt att ringa till Garmin-supporten, eftersom den slutade fungera. Nu verkar allt ha hoppat i gång igen, och det är vi glada över. Människor har ju i alla tider korsat stora hav utan “uppkoppling” men om man räknat med att i alla fall ha möjligheten att kommunicera med andra, blir man ju ganska besviken (eller till och med arg, rasande och frustrerad) när det plötsligt slutar fungera och supporten inte kan hjälpa till. Well, nu verkar det ha löst sig…

Det som vi också kan bli lite frustrerade över är vindprognoserna. Just nu ser det ut att blåsa hård motvind första dagarna för att sedan inte blåsa någonting alls. Det skulle betyda motorgång de sista fyra dygnen. Vi hoppas förstås att det ordnar sig. Preliminärt har vi ju sagt att vi ska avsegla på söndag, men för att citera SJ:

” Observera att tiden är preliminär och kan komma att ändras framåt – eller bakåt.”

Lördagen kommer att ägnas åt matlagning, eventuella panikinköp, ringa hem och så är det skepparmöte inför avseglingen. Under eftermiddagen är det trettondagsaftons-jippo här i Spanien, med de tre vise männen ridandes på kameler (?!) som kastar godis på barnen, typ. Känns som morgondagen blir intensiv så nu är det bäst att släcka. God natt.

1 Comment

Add yours

Lämna gärna en kommentar...