Viana do Castelo

Vi svänger in i floden Lima och ropar upp marinan i Viana do Castelo. Vi ber om broöppning för att komma in i hamnen. Hamnkaptenen kommer cyklande och öppnar gångbron, han ropar och pekar, “Lägg er där, jag ska bara stänga bron först”. Hur svårt kan det vara att lägga till, tänker vi, och påbörjar själva tilläggningen. Det är ganska strömt, bryggan är låg och vi ska fiska upp en slemmig mooringlina. Vi misslyckas vid första försöket, då strömmen trycker oss bort från bryggan. Vi gör om tilläggningen och med glada tillrop från den ditcyklade hamnkaptenen kan vi så knyta fast. “Välkommen till Portugal” säger han och pratar bra engelska. Han är trevlig, staden är mysig men jag vet inte hur vi ska kategorisera själva marinan. Den är en av de dyraste hittills och vi hoppar till första gången godståget rusar förbi på bron en bit bort. (En bro som förresten herr Eiffel varit inblandad i, men det dundrar rejält, oavsett.) Vill man duscha får man gå till hamnkontoret och låna nyckeln och duscharna är väl inte direkt superfräscha. Men Portugal, jag tror vi gillar Portugal väldigt mycket. 

 

bergbana med vagn

Staden Viana do Castelo är fylld av vackra torg och gamla byggnader. Vi tar bergbanan upp på berget, man kan även gå de omtalade 600 trappstegen upp på toppen. Uppe på berget får vi en fantastisk utsikt över havet, floden och staden nedanför. Här tronar även den pråliga kyrkan Santa Luzia där typ hela Portugals PRO är på bussutflykt och gudstjänst.

Vi åker ner från berget och strosar runt i de charmiga gränderna. Vi fikar och äter smarriga bakverk och spanar in menyer till kvällen.

meny viana do castelo

tvätt på tork

Solen gassar och termometern visar 30 grader. Vi pustar i båten under eftermiddagen och försöker planera vart vi ska åka härnäst. Det blir nog Porto, men först lite Gambas Grelhadas till kvällsmat.

Boa Noite!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...