Adiós Colombia!

Det är dags att släppa förtöjningarna och segla vidare. Tiden i Colombia och Santa Marta har varit fantastisk. Vi har kommit att bli mycket förtjusta i staden, människorna och de omgivande bergen. Colombianerna är de mest hjälpsamma och glada människor vi hittills träffat på, och trots att de älskar att under alla tider på dygnet spela hög musik, gillar vi dem. För det är verkligen en grej här, att på helgdagarna proppa båten full med vänner, öl och musik och åka ut en sväng på havet. They sure know how to party…

Livet i marinan har varit bekvämt med wifi, varmvattensdusch och tvättmaskin. Vi har mött trevliga seglare, varit på knytis och blivit inbjudna på adventsfika med traditionell svensk glögg och tilltugg. Tack Tobbe och Eva på Moana!

Åtskilliga Margaritas och Mojitos har slunkit ner på någon bar vid parken De Los Novios. Vi har ätit god och billig mat på restaurang, flera gånger i veckan. Vi har strosat runt bland gator och gränder och sett gatumusikanter, mimare och dansare i varje gathörn. Kvällarna har varit varma och strandpromenaden har fyllts med ett myller av försäljare. Vi fick vara med på bröllop mellan två seglare som i den allra vackraste av solnedgångar sade “Ja” till varandra. Vi har promenerat till stränderna Taganga och Rodadero och insett av vi varit bortskämda med de karibiska stränderna vi besökt. Colombia är inte direkt känt för sina vita stränder. Det har dock varit intressant att iaktta det intensiva strandlivet som mestadels colombianska turister utövar.

En av höjdpunkterna har varit besöket i bergsbyn Minca med sval luft, vacker utsikt och mysiga boenden. Vi har förgäves spanat efter tukaner ibland trädtopparna, men i stället sett kaffebönor, bananer och lustiga hackspettar.

Vandringen till Ciudad Perdida var naturligtvis också en höjdpunkt och vid närmare eftertanke så är nog hela Colombia-vistelsen i sig, en höjdpunkt på vår långsegling. En månad är för kort om tid i Colombia, det finns så många platser att besöka, så mycket vi inte hann med att se och uppleva.

Nu har vännerna på Bliss, Jocke och Cecilia, kommit tillbaka till Colombia och tanken var att vi tillsammans skulle segla till Cartagena och sedan vidare till Panama. Men eftersom jag råkat ut för någon form av matförgiftning stannar vi i marinan ytterligare en dag och vi hoppar över Cartagena. Jag mår bra nu förövrigt, även om jag trodde att jag skulle dö när jag var mitt i det hela så en extra dags vila är aldrig fel.

Några som också dykt upp i Colombia är Hakuna Matata med Adde och Cissi, senast vi sågs var på Curacao i slutet av juli. Kul att ses igen, även om det inte blir så lång tid. Förhoppningsvis ses vi igen i närheten av Panamakanalen i februari.

Planen är att fira jul och nyår bland vajande palmer och turkost vatten. Vi siktar på ögruppen Kuna Yala som är en del av Panama med en ursprungsbefolkning som livnär sig på fiske och försäljning av kokosnötter. Eftersom vi förmodligen inte kommer att ha tillgång till så mycket uppkoppling de närmaste veckorna, har vi aktiverat vår satellitgrunka – Garmin inreach. Via den går det att se var vi är på den här kartan. Det kan mycket väl tänkas att det även kommer en hälsning på vår facebooksida, men helt säkert är det inte.

Så tills vidare, Glad tredje advent på er!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...