Alderney – en favorit

Av den svenska båten Bubbels besättning får vi tipset att besöka kanalön Alderney. De är på väg åt andra hållet och har nyss varit där. De är mycket förtjusta i ön och beskriver hur lugnt, rogivande och vackert där är. Vi har egentligen tänkt gå direkt till Guernsey, men vi tycker deras beskrivning av Alderney låter lockande, klart vi måste åka dit.

Enligt alla prognoser ska det inte blåsa särskilt mycket på flera dagar. Vi går för motor och passerar med spänning det ökända Alderney race, ett område med mycket kraftiga tidvattenströmmar, branta vågor och virvelströmmar som kan vara direkt farligt för mindre båtar. Vi märker inte mycket av det men vi har medström med 4 knops. Hej, vad det går!

hamnen på Alderney

I hamnen Braye på Alderney ligger man förtöjd på boj eller på eget ankare. Hamnavgiften är den billigaste hittills. Vi hakar fast oss i en ledig boj och får efter en stund besök av hamnkaptenen som kommer åkande i sin gummibåt. Vi får fylla i en tulldeklaration: De vill veta hur vad vi har ombord. Vi anger att vi har ”lite” vin, sprit, cigarrer och potatis. Vi pumpar upp vår jolle, sätter fast snurran och puttrar in till jollebryggan. Det känns spännande och jag är lycklig att få vara här i solskenet på Alderney.

Tidvattnet här är påtagligt med nivåskillnader på 8 meter. Vi går framåtlutade uppför den branta bryggan till land, som när det är högvatten kommer att vara nästan plan. Vi går på promenad uppför berget där byn St Anne ligger. Överallt är havet påtagligt och syns var man än befinner sig på ön.

Vi handlar lite bröd och grönsaker i butiken i hamnen och puttrar tillbaka till båten. Vi äter tacos, pysslar med dagens fotograferade bilder, läser lite och är så nöjda med att vara här.

På morgonen åker vi in till segelklubben där det finns wifi för ”surfstund”. Om jag ska komma på något mindre bra med Alderney är det bristen på fri roaming.

Vi får tipset att cykla runt på ön, och det gör vi. Vi packar smörgåsar och kaffe och cyklar väster ut. Ön är inte stor men på sina ställen ganska brant. Vi kommer upp på en avsats efter att ha följt en vinglig stig och där reser sig klipporna Les Etacs ur havet, där tusentals Havssulor häckar. Vi fikar och sitter länge och tittar på Sulorna.

klippor med fåglar

Vi fortsätter vår cykelfärd runt den södra sidan där små knöliga stigar (kostigar?) leder oss runt bland gamla befästningar och ormbunkssnår. Vi äter en sen lunch på puben och dåsar resten av eftermiddagen i båten.

Nästa dag cyklar vi igen, nu öster ut. (Mycket bra motionspass, vill jag tillägga.) Vi siktar på fyren men blir helt hänförda när en nästan öde sandstrand dyker upp bland klipporna. Vi solar, badar och letar snäckor. Sen cyklar vi lite till längst branta klippor och blommande ljung.

sandstrand

Har jag sagt att vi gillar Alderney?

2Comments

Add yours
 1. 1
  Fredrik

  Hej!
  Vad kul att ni gillade Alderney.
  Hoppas ni får en bra resa över Biscaya.
  Hälsningar Karin & Fredrik på Bubbel

Lämna gärna en kommentar...