Björkö – Mälaren

Jag vet inte hur det gick till, när vi mitt i frukosten, inom loppet av femton minuter beslöt att hoppa över vilodagen och kasta loss. Fina sydliga vindar, är ju alltid tråkigt att slösa bort. Det blev inte så att vi lämnade ön iförda pyjamas med smörgåstuggan i munnen, men nästan. Slussning och broöppning i Södertälje klockan 14.30 var dagens mål att hinna med.

Vi har kanske inte riktigt vant oss vid att segla en båt som inte är av typen “lättvindsbåt”. Major Tom är tyngre än Omegan som vi hade tidigare, men känns robust och stadig i havssjö som vi testat tidigare under resan. (Och vi blir ju inte från seglade av alla båtar). Upp mot Södertälje är vinden frisk och sydlig. Vi går med spirade segel i god fart. Och vi hinner med både slussning och broöppning.

broöppning

Och så är vi i Mälaren. Vi bestämmer oss för att går till Björkö. Väl på plats upptäcker vi att det finns en restaurang som är öppen. Vilken tur, när ingen orkar laga mat. När solen börjar dala knatar vi upp på Borgberget och tittar på Ansgarsmonumentet och den vackra utsikten över Björkfjärden.

I morgon planerar vi att angör bryggan i hemmahamnen. Att vi sen ska gå igenom båten från topp till tå under några år inför kommande långsegling, känns en smula overkligt. Men det ska vi inte tänka på nu, det är fortfarande semester….

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...