Dimman i Portugal

Stormen Helene drar upp över Atlanten. Vågprognoserna talar om 3 meters vågor. Vinden är inget att segla i. Vi beslutar att vänta i Leixoes. Vi passar på att göra en massa nyttiga saker. Gå 10000 steg om dagen, cykla till MediaMarkt och köpa en telefon, cykla till MediaMarkt och lämna igen telefonen, tvätta, läsa böcker och dricka portvin. Det sista kvalar förmodligen inte in under kategorin nyttigt? Men gott. Vi tänker i alla fall in i det längsta, försöka undvika att köra hela vägen till Lissabon för motor.

Sedan är det ju det här med dimman. Vi har i snart en vecka haft dimma varje dag. Några dagar har den aldrig släppt. Det blir som en annan klimatzon, kallt och urrigt.  Andra dagar lättar dimman på eftermiddagen. Solen värmer upp oss och vi hinner njuta i några timmar innan dimman återkommer.  Det lustigast är ju att vi blir några slags “snillen spekulerar” och försöker verkligen förstå  när det ska bli dimma eller ej. (Helt meningslöst, jag tror den Portugisiska dimman lever sitt eget liv) Vi har heller inte tagit särskilt många bilder på dimman, det blir liksom bara grått och fult.  Det enda positiva är att den fungerar som en bra motiverare. Vi är ganska trötta på dimman och fukten. Nu vill vi vidare.

Efter att ha studerat väder, vind- och vågprognoser tror vi, att det i dag är dags att kasta loss och förhoppningsvis landa på Porto Santo ca 600 nm härifrån. Det borde ta ca 5 dagar beroende på hur mycket det blåser.

karta porto santo

Vi kommer att följa kusten ner mot Lissabon och skulle det visa sig att vindprognoserna under morgondagen inte är till vår fördel, så stannar vi någonstans vid kusten. När vi väl svänger av mot Porto Santo, syns vi inte längre på AIS. Men det är helt i sin ordning. I stället  ska vi på vår facebooksida testa att skicka våra positioner via Garmin inreach.

Simma lugnt!

fisk av sten

PS Filmen om Portugal finns på vår YouTube.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...