En helg i Melbourne

Vi flyger från Hobart till Melbourne på en dryg timma. Melbourne är Australiens näst största stad och här bor ca 4,4 miljoner människor. Vi möts av skyskrapor, hetsig trafik och grönskande parker. Det påminner nästan lite om New York, minus de gula taxibilarna.

Vi ska tillbringa helgen här och dagen vi anländer är det behagliga 22 grader. Vi bor centralt mitt i smeten, nära till restauranger, parker och spårvagnen. En av linjerna City Circle Tram, är för turister. Den går i en rundslinga förbi sevärdheter och framförallt, den är gratis. Vagnarna är lite av museiföremål i sig, då de är gamla renoverade vagnar från 1920-50 tal. Att de är gamla kanske påverkar köregenskaperna, de är lite ryckiga vilket jag brutalt får erfara då vi ska åka i väg. Jag har inte hunnit slå mig ner på min plats när vagnen skuttar till, jag tappar balansen och far ner mellan sätena. Förutom den fåniga känslan av att hamna på golvet framför främlingar, får jag även ömmande revben.

Vi kliver av spårvagnen där det ser trevligt ut, går en bit och så åker vi vidare till nästa plats. Vi passar på att ha picknick i parken, följa floden Yarra, beundra gatukonst och muralmålningar på husfasader, och framförallt unnar oss trevliga restaurangbesök. Längst floden ligger alla typer av restauranger, allt från exklusiva menyer, till ölhallar och foodtrucks.

Under de följande dagarna stiger värmen och det blir över 30 grader varmt. På Queens market, tillbringar vi en förmiddag med att vandra mellan alla marknadsstånd och besöka saluhallen. Vi köper en stor påse med saftiga bigarråer.

I Chinatown firas det kinesiska nyåret in. Det är uppträdanden, mat, musik och dans. Man har stängt av flera gator och det är enormt mycket människor som trängs för att få de bästa bilderna. I år är det Drakens år som också gestaltas i uppträdandena.

Det får mig att undra vilket djur jag själv är enligt den kinesiska kalendern, och det visar sig att jag är född i Getens år:

Geten är en av de mysigaste i den kinesiska zodiaken, och är den som inkluderar alla och verkligen får folk omkring att trivas. Du firar allt som går och det ska vara feststämning jämt. Din påhittighet roar och du gillar att skapa nya traditioner.” Haha, jag skrattar fortfarande, jag tror inget av detta stämmer på mig…

Sivert visar sig var född i Tigerns år “Tigern är född under tecknet för mod, vilket gör att han gärna tar risker. Auktoritet, självständighet och styrka är utmärkande drag, Men Tigern är också generös och kan offra allt för andra, i synnerhet när det gäller kärlek. Han är mån om sitt rykte och svag för smicker, men har lätt för att få fiender.” Well, well…

En helg i storstaden är alldeles lagom och Melbourne var ett trevligt stopp. Tidigt på måndagsmorgonen fortsätter vi resan österut, mot Nya Zeeland.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...