Farväl Franska Polynesien

Stora svarta moln skymmer Moorea när vi lämnar ankringen för att nattsegla till Huahine. Det har funnits en antydan till något sämre väder i prognosen så vi är inställda på en blöt segling med regn och squalls. Tack och lov kommer det bara några stänk under natten och vi går med god fart och månljus mot mål. Väl framme, tidigt om morgonen, möts vi av ett praktfullt regnväder. Vi ser knappt skymten av Huahines runda kullar. Samtidigt som vi når fram till passet spricker det upp och slutar regna. Vi tar sikte på ankringen utanför byn men där är trångt av båtar och lite mer komplicerat att få till det bra eftersom några av dem ligger på boj. Vi orkar inte hålla på och tänka så här tidigt om morgonen och med för lite nattsömn, så vi väljer enklast möjliga, och åker och ankrar på ”sandhyllan” som ligger lite längre bort. Trots att ögonen går i kors, röjer vi upp och äter frukost innan vi går och lägger oss och sover bort halva dagen. I vanliga fall brukar vi piggna till efter lite sömn men den här dagen är bara seg och sömnig. Inget vettigt blir gjort och det krävs en helt natts sömn innan vi blir som vanligt igen.

När vi sitter och äter frukost ser vi att flera båtar lämnat ankringen nära byn och att det finns gott om utrymma för oss. Vi skyndar oss att åka dit och ankra om. Vi har planerat att stanna på Huahine tills vi åker till Fiji, så det här är en bra plats att vara på och bra att ligga ankrad nära jollebryggan. I Huahine finns en hyfsat välsorterad matvaruaffär att proviantera i och det går att klarerar ut ur landet på det lokala Gendarmeri-kontoret.

För att få komma in i Fiji krävs att ett rejält dokument fylls i där alla tänkbara uppgifter om oss, båten, utrustning, och tidigare hamnar ska anges. Det ska bifogas bilder på båten, våra pass och vaccinationskort. Dokumenten ska sedan granskas och godkännas av fijianska myndigheter. Det här är definitivt den krångligaste process vi varit med om hittills för att få komma in i ett land. Vi skickade in dokumentet för 2 veckor sedan och har nervöst dubbelkollat mejlens inkorg och skräppost regelbundet. Från andra seglare får vi till sist tipset att kontakta en lokal tulltjänsteman i den stad vi ska segla till i Fiji. Vi ringer honom samma dag. Samtalet varar bara några minuter, han är mycket trevlig och vill att vi skickar alla dokument direkt till honom. 5 timmar senare kommer svar på mejlen och vi är välkomna att segla till Fiji. Äntligen!

Vi kastar oss genast över förberedelserna för långfärd. Vi provianterar lagom mycket och ska inte anlända till Fiji med fläskkött, färska grönsaker eller mjölkprodukter ombord. Motorn servas, riggen inspekteras och vantskruvarna smörjs. Vi kontrollerar vädret regelbundet, men endast lätta vindar syns på prognosen. Vi hinner med att äta lunch på Izzys hamburgerställe, laga matlådor, göra chokladbollar och röra ihop råkostsallad, innan väderprognosen ser lovande ut. Vi går till det lokala Gendermerikontoret, fyller i några dokument och ett av dokumenten får vi själva gå till postkontoret och posta. Dagen därpå går vi tillbaka och får våra pass stämplade och vårt utresetillstånd. Det känns helt overkligt att vi ska lämna Franska Polynesien och l å n g s e g l a. Vår sista kväll hänger vi på Huahine Yacht Club med ett gäng seglarvänner. Några kommer vi aldrig att se igen medan andra kommer efter till Fiji. Det blir en glad och vemodig kväll på en och samma gång.

Det är drygt 1700 NM från Huahine till Savusavu i Fiji, resan beräknas ta 13-15 dygn. Det är omöjligt att få en väderprognos för en så lång tidsperiod, så vi får helt enkelt ge oss av när det ser bra ut, en vecka framåt i tiden. På förmiddagen åker vi in till byn, ringer hem, slänger sopor och köper lite frukt för våra sista mynt. Vi hoppas komma fram i tid till vårt 4-års jubileum som långseglare den 6:e Juni.

Du kan följa vår segling på Predictwind.

Efter 2 år, 1 månad och 4 dagar är det dags att dra vidare, vi haft en underbar tid här, tack Franska Polynesien, för vaccinationer, trevliga människor, vacker natur och fina upplevelser.

Māuruuru

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...