Från grått till blått – Dunkerque

I Cuxhaven ligger vi två nätter. Vi studerar väderprognoser och går korta promenader i snålblåsten.

Tisdag morgon. Väckarklockan ringer 03.30. Vi lämnar den varma sängen och Cuxhaven, för att få fördelaktig medström ut i havet. Vinden är frisk motvind och när vinden möter strömmen blir sjön brant och bråkig. Vi kör motor en bra bit tills floden möter havet och vi sätter segel. Någonstans där, tror jag vi båda är inställda på lite smörsegling, vinden ska vrida och mojna. Det kanske till och med blir solsken, det är vår mentala förberedelse i alla fall. Det blåser fortfarande friskt och motvind, och de tidigare dagarnas kraftiga blåsande bär med sig gammal sjö som vi skumpar upp och ner i. Sjösjukan kommer smygande. Jag hänger över relingen och urkar. Vi turas om att sova, och hålla vakt. Det är möjligen 12 grader som varmast. Vi siktar på den Holländska hamnen Den Helder. Det betyder att vi ska segla på natten för att komma dit. Sakta vänjer vi oss och när morgonen gryr skingras molnen, solen tittar fram och värmer oss. Vi värmer upp och äter spagetti och köttfärssås, och uppmuntrar oss själva med ohälsosamt mycket sötsaker. Vindvridet kommer. Vi seglar medvind. I solsken. Äntligen!

Det är ju synd att inte fräsa på i den här medvinden, säger vi till varandra. Solen strålar. Vågorna brusar.

kvinna på båt

Allt det kalla och gråa och frusna glömmer vi raskt och seglar vidare mot Dunkerque i norra Frankrike. Det innebär att vi missar både Holland och Belgien. Och det innebär att vi seglar ytterligare en natt utan att stanna. Månen lyser upp natten, på håll ser vi mängder av storbåtar på väg in och ut ur Rotterdams hamn. Vi passerar mystiska upplysta gasplattformar mitt ute till havs som för tankarna till något från Stjärnornas krig överallt längst kusten ser vi fiskbåtar. På morgonen stiger solen upp ur havet. Vi äter korvgryta till frukost.

hamnen i dunkerque

I en läns i de friska nordliga vindarna når vi hamnen efter ungefär 50 timmars seglande. Vi är glada, trötta och en smula ofräscha. Nu ska det blir skönt med en dusch!

 

Vive la France!

 

PS Nu finns filmen från Utklippan till Bornholm på YouTube!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...