Medströms till Cuxhaven

Tyskland vinner en fotbollsmatch över Sverige och genast blir alla i staden sugna på att åka runt i sina bilar och tuta. (Jätteglada blev dom över vinsten). Vi funderar mer på vindar, tidvatten och strömmar. Vi lämnar Brunsbüttel straxt efter lunch, cirkulerar ganska länge tillsammans med ett gäng andra båtar för att komma in i slussen för småbåtar, och så småningom till Elbe och Nordsjön. Tidvattnet är på väg ner och vi får medströms till nästa hamn som är Cuxhaven.

slussportar mot elbe

Hur ser det ut på andra sidan slussportarna, undrar vi innan de äntligen öppnas. Kommer Elbe att brusa och svalla och vad kommer att hända när vi kör ut på floden? För oss känns det lite speciellt att lämna kanalen, med nya förutsättningar och med ebb och flod. När slussportarna sakta glider upp, tar vi fart och kör ut på floden.

Floden Elbes vatten har en brunaktig färg (Lite som Torshälla-ån om våren, säger Sivert. Övriga likheter finns dock inte). Vinden är västlig och det blåser runt 10-12 ms rak motvind. Vi går för motor de 17 NM till Cuxhaven.  Vi har några knops medström, och när vinden och strömmarna möts blir sjön och vågorna höga och branta. Det blir en obekväm färd, när vi åker upp och ner för vågorna. Och även om färden till Cuxhaven bara tog oss 2,5 timmar så var det mycket skönt att hoppa i land. Vi är i Cuxhaven, here we come, Nordsjön!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...