Från Hao till Tahiti

I Hao har vi planerat att göra underhåll på jollen, måla durkarna och ge jollen en ordentlig rengöring. Det passar bra eftersom vi har tillgång till den stora kajen, att breda ut oss på. I två dagar står dock regnet som spön i backen. Största nöjet är att samla vatten som vi använder till disk och tvätt. Vid en tillfällig solskensstund lyckas vi genomföra projektet med jollen.

Vi kommer iväg till affären som ligger några kilometer bort och får fatt i potatis, hårdost och bensin till utombordsmotorn. Till stor glädje inhandlas även en sladd att ladda telefonen med. Planen är att några dagar senare gå till Amanu.

En tidig morgon får vi sorgliga besked från Sverige att en nära anhörig gått bort. Vi känner oss oändligt långt från verkligheten, och våra nära och kära. Hur ska vi göra nu?
Det går ju inte att åka till Sverige och sedan räkna med att få komma tillbaka hit. Eller går det? Franska Polynesiens gräns är stängd och det går bara att resa tillbaka om man har goda skäl. Det har ju vi, eller? Vi börjar mejla seglarvänner som befinner sig runtom i landet och får en del intressanta tips. Vi inser att vi måste ta oss till Tahiti ganska omgående för att nysta vidare i alla trådar. Vaccinering, uppehållstillstånd, båtupptagning och flygresa.

På onsdagseftermiddagen bestämmer vi oss för att försöka segla de cirka 500 nm till Tahiti redan morgonen därpå. Vi sätter full fart med att förbereda oss.
Väderprognosen är okej, men det som stökar till det är alla squalls som drar fram. Mycket vind, lite vind, olika vindriktningar och då och då regnskurar. Oavsett om vi lyckas komma hem eller ej är vi nöjda med att vara på väg.

(Inlägget publicerat via satellit)

Följ seglingen på satellitgrunkan…. som då och då stoppas in i ugnen pga åska!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...