God Jul och Gott Nytt År i Gambier

Efter vår segling från Amanu till Gambier känns det i flera dagar som en lätt baksmälla. Vi hasar sakta bygatan i Rikitea fram och tillbaka. Vi äter och sover mycket innan livsandarna återvänder. Vädret är inte superstabilt. Då och då kommer det rejäla regnskurar och den första veckan blåser det friskt rakt in i viken där vi ligger ankrade. Trots det orkar vi inte flytta oss. Vi är ju dessutom nyfikna på omvärlden (internet), omgivningarna (frukten) och i stort behov av att få igång motionsvanorna igen.

Det är på ett sätt ganska skönt att komma tillbaka till en plats där man varit tidigare, där man hittar och vet hur det fungerar. Mycket är sig likt medan annat är nytt. Förra gången satt alla seglare i gränden bakom affären, snålsurfade och suckade djupt över det extremt långsamma internet. Nu har affären öppnat restaurang och vill att man handlar i affären , äter eller åtminstone köper en kaffe för att använda deras wi-fi. Nåja, nu sitter i stället seglarna med matkassar runt benen på plaststolar i restaurangen, och suckar djupt över det extremt långsamma internet, inte så stor skillnad alltså.

Efter att ha besökt alla våra tidigare fruktställen kan vi konstatera att det inte är säsong för pamplemousse eller pumpa ännu. Däremot dignar träden av mango avocado och litchifrukter.

När vi anlände till Gambier i mitten av december var vi 8 båtar i atollen och under de följande veckorna kommer det några till, mest fransmän så vi ”engelsktalande” båtar umgås en del. Vi lär känna Eve, en amerikansk ensamseglande kvinna på båten Auntie, den engelska barnfamiljen på Kathryn del Fuego och Matt och Christine på Sugar Shack. På julafton får barnfamiljen för sig att vi ska sjunga julsånger inne i byn. Vi är långt långt utanför vår komfortzon, men ställer trots det upp i kören. Vi står mest och mimar och man kan väl sammanfatta uppträdandet med att det var inte vackert. Tack och lov är det inte så många som ser, eller hör oss. På juldagen träffas vi hos Eve, äter pizza och dricker starka drinkar. Dock utan julsånger.

På annandagen blir vädret stabilare och väderprognosen talar om flera dagars lätta vindar och solsken. Perfekt väder för att byta ankring. Tillsammans med Auntie seglar vi till ”Flygplatsön” där Kathryn del Fuego redan är. Vi snorklar i passet mellan öarna i den ingående strömmen och ser hajar, sköldpadda och rockor, förutom alla andra fiskar förstås. Väldigt fint!
Innan vi kom tillbaka till Gambier fanns misstanken om att vi skulle bli besvikna, att det inte skulle vara som vi mindes det. Men hittills är det till och med lite finare. Kanske var vi så upptagna av all ovisshet kring Corona, karantän och framtiden så vi helt enkelt inte tog in allting. Eller så har vi bara svajigt minne, helt enkelt.

På Nyårsaftonen blir vi själva på ankringen då de andra båtarna drar iväg åt olika håll. Det blir en stillsam afton med fullmåne, rom och kokoskaka. På kvällskvisten är det plötsligt någon som sjunger ” Ground control to Major Tom …” på vhf:en. Inte heller nu är körsången särskilt vacker. Kanske till och med lite sluddrig. Vi skrattar gott och är glada åt att sången inte sker på kanal 16. Det verkar bli ett tema här i Gambier, körsång!?

God fortsättning ! Hoppas att 2021 blir ett fabulous år!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...