Pärlor

Vi har bestämt att Rikitea ska vi mest vara i för att handla och göra internetärenden. Det är lätt att fastna på en ankring bara för att det är bekvämt och nära till affären. Vårt största problem just nu har varit att vi med ganska kort varsel fick besked att vår sjuk-reseförsäkring inte kan förnyas på grund av brexit. Suck och stön, det är verkligen inte lätt att göra någon större utredning via Google. Tack Jocke för hjälpen! Vi lyckas få iväg en bunt mejl, däribland till vårt befintliga försäkringsbolag. Nu visade det sig att vi trots allt kunde fortsätta vara kund hos dem genom att teckna en ny försäkring med ett bakåtdaterar datum. Tack för det, vi gillar enkla lösningar, och nej, försäkringen gäller ingenting som är relaterat till Corona.

Annars har vi pysslat en del med pärlor.
Gambier är känt för sina vackra ’svarta pärlor’ och här finns ett 90-tal pärlodlingar. För några år sedan gick pärlorna på export till Kina och Japa för stora summor, nu verkar pärlmarknaden mättad och priserna sjunker. Pärlorna exporteras fortfarande men inte med lika stor vinst.
Överallt i Gambier finns stora fält med odlingar och längst huvudön Mangarevas kust ligger själva odlingshusen där musslorna prepareras och skördas.
När båten Sugar Shack frågade om vi ville följa med på ett studiebesök till en pärlfarm tackade vi självklart ja. Tillsammans med övriga engelsktalande båtar seglar vi till den östra delen av atollen och ankrar utanför en rad mindre öar. Med jollarna åker vi tvärs över viken till Dadas pärlfarm.

Det märks att det inte hör till vanligheten, med besök på pärlfarmen. Ägaren börjar inte genast veva i gång någon lång föreläsning om pärlor och odling, utan vi får titta runt och ställa frågor. Det tar cirka 1,5 år att odla fram en pärla. I musslan placeras en ”kärna” av rundslipat snäckskal som musslan sedan producerar själva pärl-materialet runt. Med jämna mellanrum tas musslorna upp ur vattnet och högtryckstvättas för inte drabbas av parasiter. (En ren mussla är en glad mussla, typ). När pärlorna är färdiga att tas ur musslan är det som en minioperation. Försiktigt öppnas musslan och pärlan fiskas ut med en lång ögla. En ny kärna stoppas tillbaka för att bli ytterligare en ny kärna. De som utför de här ingreppen är skickliga yrkespersoner och de flesta kommer hit från Kina och jobbar i perioder. En del pärlor får en avvikande form, färg eller ringar. De sållas bort som osäljbara. Om musslan är sjuk eller inte har bildat en pärla kasseras den. Insidan av musslan, pärlemorn och själva ostronet tas tillvara, inget går till spillo.

När vi kommer tillbaka till Rikitea besöker vi fina pärlshoppen. Här finns fantastiskt vackra pärlor i form av örhängen och halsband. Priserna är också fantastiskt, höga, och går inte ihop med vår långseglarbudget. Mitt minne från Gambiers svarta pärlor är i stället några bortrensade pärlor med konstig form. Jag älskar dom!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...