Hamble och Gosport

Eftersom vi var tvungna att lämna Cowes på grund av den stora kappseglingen, hade vi önskat oss lite bra vindar att återvända till Frankrike med, men så blev det inte. Under de följande dagarna har det varit extremt varmt och väldigt lite vind, och inget som räcker att segla i. Vi har vridit och vänt på prognoserna, dubbelkollat och sagt att “kanske om vi sticker på lördag kväll och har tur, så får vi lite vind som vi kanske kan segla i”. Till sist beslöt vi att framkalla lite tålamod, gilla läget och stanna kvar runt the Solent tills det börjar blåsa igen. Innan vi lämnade Cowes, hann vi med att promenera fram och tillbaka längst huvudgatan och titta närmare på startkanonerna utanför Royal Yacht Squadron. Här har det startats en och annan kappsegling genom tiderna.  Trots att det blev ett kort stopp, är vi glada att vi fick till ett besök.

firing guns

Vårt första stopp efter att vi lämnade Cowes var Hamble. Vi har varit där några år tidigare och varit spekulanter på en båt. Nu återkom vi sjövägen och snirklade oss upp för floden. Här finns mängder av marinor och vi fick en plats i Port Hamble Marina som ligger nära centrum. England har något dyrare hamnavgifter än Frankrike, men oftast ingår istället gratis dusch. Avgiften i Hamble var dyrast hittills, men då fick man ett eget “lyxbadrum” för tvagning och toalettbesök. (Dock inte helt prisvärt kan jag tycka). I Hamble finns bygatan med kullersten och gamla hus med lavendel och rosor. Vi besöker puben The King and Queen, där det är trubadur-underhållning och hamburgare på menyn.

Tidvatten

Från Hamble körde vi motor i två timmar till Gosport. Havet låg alldeles spegelblankt, och vi funderade lite på de stackars kappseglarna som samtidigt guppar runt Isle of Wight. Solen stekte. Vi stannade och badade från båten vilket var otroligt skönt. Vi angjorde därefter hamnen där Portsmouth ligger på ena sidan och Gosport på den andra. Över hela hamnen syns Spinnaker Tower.

spinnaker towet

I Gosport ligger vi Gosport marina. Det varma vädret håller i sig. På kvällen vinner England över Sverige i fotboll. Vi cyklar runt i Gosport och försöker komma i håg att det är vänstertrafik. För säkerhets skull vrids huvudet flera gånger åt alla håll. Vi besöker stranden och tittar på gamla byggnader och museum. Följande dag tar vi färjan över till Portsmouth där vi går the Millennium Walk förbi alla sevärdheter. Många statyer och minnesmärken blir det. Största upplevelsen är, trots alla historiska monument, att se den stora svävaren komma in och “landa” på strandkanten. I en kaskad av vatten och med det höga fräsande ljudet kör den upp och liksom får pyspunka där på stranden.

svävare

Förutom att gå igång på svävare kan det vara så att vi går igång på vindprognoserna för natten. Det verkar nämligen bli några vindpustar som vi definitivt ska för söka åka med på. Vi planerar i alla fall att göra oss redo för avfärd runt klockan 20. Vi siktar på Cherbourg på andra sidan kanalen. Nu ska vi handla lite , sova middag och sedan checka ut från marinan.

tidvatten

Vi hoppas att vindarna är lagom och att vi räknat rätt på tidvattnet. Bye for now!

PS Det är ju måndag och då blir det måndagsfilm!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...