Jul och Nyår i Hao

Dagbok Julafton 2021

05.00 Vaknar av musik på hög volym. Det är en man som sitter på kajen och spelar For non blonds och låten ”Whats going on”. Det kan man ju undra, vad är det som händerså tidigt på julaftonsmorgonen?

05.45 Sivert passar på att gå till affären i byn för att handla baguetter, han är ju ändå vaken! Baguetterna är slutsålda. Han går hem igen. Mannen med musiken har också gått hem.

07.00 Bakar frukostfrallor, klär julgranen och julpyntar.

09.00 Gör julklappar (kokoskakor) som vi ger till våra båtgrannar, Libre från Sverige och Domum från Portugal. Skickar julhälsningar och chattar med sonen.

10.00 Sjösätter jollen och tar sjövägen till byn. Byter ölbacken och jag hittar till stor glädje en julklapp till mig själv, yoghurtkultur på rea. Jag köper flera förpackningar. Sivert får en chipspåse. God Jul liksom.

11.00 Tillbaka vid båten blir det bad, kaffe och kokoskaka.

12.00 Promenad på stranden, letar strandfynd, helst slipade glasbitar, men hittar mest snäckor.

14.00 Mera bad, det är varmt och svettigt efter promenaden.

16.00 Kokar ägg och gör Janssons frestelse. Det visar sig att sillen jäst och är oätlig.

17.00 Dricker hemmagjord glögg som kanske är i starkaste laget? Receptet är komplicerat. Tag ganska otäck gin med extra tillsats av enbär, blanda med en skvätt gammal Blossa, värm med kanel stjärnanis och massor av socker. Väldigt gott!

17.30 Äter julbordsliknande mat, sjunger ”Hej Tomtegubbar”, dricker sommarsnaps.

18.45 Går över till den svenska båten Libre med Sandra och Magnus ombord. Trevlig kväll.

23.00 Tillbaka på båten, ser kackerlackor på kajen. Får panik. Hämtar insektssprej. Ser även en stor fet RÅTTA. Får ännu mer panik. Gillrar en råttfälla.

23.30 Googlar ”Råtta ombord” .

Mellandagarna

Just skadedjur visar sig bli mellandagarnas snackis. De andra båtarna har nattetid haft besök av råttor ombord och blivit av med sitt frukostbröd. Det gillras stora råttfällor på kajen och några av tjuvarna kan elimineras. Vi har haft tur och sluppit påhälsning, vad vi känner till. För säkerhets skull inhandlar även vi en gigantisk råttfälla. När vi samlas för en sundowner på kajen, kommer kackerlackorna nyfiket fram. De är ganska oblyga och när de får för sig att krypa upp på mitt ben, kan det tänkas att omgivningen blir en smula lomhörda av mitt skrik. Jag kan tycka att det räcker med påhälsningar av den här typen av djurliv nu.

På min bästa skolfranska frågar jag i affären när ”grönsaksbåten” kommer (“Le bateau avec les legumes”). Tjejen i affären där färskvarorna varit slut i en vecka, förstår i alla fall vad jag menar och säger att ”förmodligen” kommer supplybåten den 16: januari. Det finns gul lök och några slokande purjolökar. Det är allt. Vi har vilda fantasier om olika sorters sallader, tänk så gott med en grekisk sallad med solmogna tomater. Nån elegant 3-rätters middag till Nyår är bara att glömma.

Istället blir det grillning på stranden. Det är några polyneser som bor i närheten och vi seglare som träffas runt grillen. Besättningarna är svenskar, portugiser och en holländare. På grillen fräser kyckling och tonfisk och som tillbehör finns olika varianter av ris och bröd (men ingen sallad). Den portugisiska familjen sjunger och spelar. Mellan varven regnar det och vi flyttar in under en stor katamaran som ligger på land, vädret känns nästan som en svensk midsommar.

Med det nya året hoppas vi att svårläkta sår ordnar till sig. Att vi får segla vidare när cyklonsäsongen är över, att allt på båten håller sig helt och att många spännande länder öppnar sina gränser.

Hoppas alla får ett fabulos 2022!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...