Kort stopp på Hiva Oa

Det vi gör just nu är att vi åker runt mellan Marquesiska öar i Franska Polynesien. Vi försöker parallellt med det planera för framtiden, vilket är en smula svårt. Helst av allt vill vi segla till Nya Zealand i Oktober under cyklonsäsongen. Just nu är det oklart om NZ kommer att släppa in seglare. Om NZ öppnar upp och tar emot oss, är det nästan nödvändigt att Tonga också gör det eftersom det är ett naturligt stopp på vägen. Det är plan A. Det innebär att vi inte har obegränsat med tid utan behöver börja rör oss mot Tuamotus och Tahiti så småningom.

Plan B är att stanna i Franska Polynesien under cyklonsäsongen, november – maj. Då har vi plötsligt mer tid och kan stanna på fler platser och öar. Så innan vi vet hur det blir med NZ försöker vi prioritera det vi allra helst vill göra och se innan vi drar vidare.

Det vi gärna vill göra är att besöka den största marquesiska ön – Nuku Hiva. Efter att vi lämnat Tahuata tillsammans med kompisarna på Bliss, stannar vi i en vik på nordvästra Hiva Oa och även denna gång blir vi helt häpna över väder och vind i området. Enligt prognosen ska det blåsa ostligt. Det borde alltså vara lä i viken Hanamenu som vi ankrat i. Att vindarna blir konstiga runt höga öar vet vi sedan tidigare men i den här viken är det minnsan inte ostligt. Det blåser nordligt 7-8 ms och rakt in in i viken. Nej, säger jag (säkert lite gnälligt)” Här vill jag inte stanna”. Det rullar in vågor och båten svänger i blåsten. I och för sig är ankarfästet inte är något att klaga på, men tänk om vinden ökar och vågorna blir högre. Suck. Vi konfererar med Bliss via VHF:en och Jocke får leka meterolog och laddar ner ett nytt väder och beskriver de olika prognosmodellerna. Nej, nordlig vind ska det inte vara. Ungefär då, vid 16-tiden på eftermiddagen dör vinden ut. Vågorna lägger sig och i stället för att ligga och guppa med fören ut mot havet, snurrar båten ett halvt varv och pekar in mot land. Det känns plötsligt okej att vara kvar i viken. Kvällen avslutas med en liten gnutta sol och en god Gin & Tonic.

Tidigt på morgonen drar Bliss upp ankaret och seglar till Nuku Hiva. Vi som behöver mer tid på oss väljer att göra en nattsegling för att inte behöva stressa fram till Nuku Hiva innan solnedgången. När vi vaknar på morgonen är vi därför själva i viken. Vi tar det lugnt och slappar på förmiddagen för att runt lunch ta oss in till land. Ungefär då, börjar det blåsa igen. Från norr, 7-8 ms rakt in i viken. Trots det tar vi jollen in till den svarta stranden och konstaterar att det inte finns så mycket att se. Vi lyckas trampa ner oss i svarta gytja och bli myggbitna. Efter en kort promenad fram och tillbaka på stranden åker vi tillbaka till båten. Hiva Oa verkar inte vara vår grej.

Under natten seglar vi till Nuku Hiva. Något lättare vindar av den ostliga sorten tar oss de 78 nm till viken Taiohae.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...