In 2022 Fiji

Kort stopp på Vanua Balavu

När solen går ner bakom bergen på ön Qamena drar vi upp ankaret och hissar segel. Vi sätter kurs mot ön Vanua Balavu som ligger 60 NM bort. Vi kan inte gå direkt mot mål utan får under natten göra några slag. Fullmånen sprider sitt ljus över havet och vågorna är snälla. Det blir en bra segling och samtidigt som solen går upp når vi vårt mål och går in genom passet. Vi går till byn Daliconi där vännerna på Bliss redan ligger ankrade. Vi parkerar oss mitt i en pampig regnbåge.

Efter en ordentlig frukost och mer sömn är vi redo för vår första sevusevu. Vi inväntar högvatten innan vi i våra finaste gå-borts-kläder och kavarot gör entré i byn. Herrarna bär skjorta och traditionell Sulu Vaka taga och damerna blus som täcker axlarna och mönstrad sulu. Vi har inte hatt eller solglasögon och inga väskor bärs över axeln. Helt enligt ”regelboken”.

Byn består av ett tiotal hus utspridda i sluttningen. Vi hör tuppar gala, och några hundar springer omkring bland husen, annars verkar det ganska ödsligt. En man kommer oss till mötes när vi står vid strandkanten och han för oss till bychefens hus.

Det visar sig dock att byns vikarierande chef, och de flesta andra, är i grannbyn och spelar volleyboll men att en gammal faster kan göra sevusevu med oss. Vi får även sällskap av ett engelskt par som just ankommit med sin båt till byn. Vi slår oss ner på golvet och småpratar, innan vi överlämnar våra rötter och fastern håller ett tal på fijianska för oss. Fastern tackar oss för våra gåvor, välsignar oss och ger oss tillåtelse att ankra i området som tillhör byn, sen är ceremonin över. Inget kava-drickande och kanske inte så högtidligt som vi trott, men vi har gjort det som förväntas av oss.

Jocke, Cillan och Bill

Nästa dag lämnar vi byn och går till The Bay of Islands, ett vackert ankringsområde med små toppiga öar och turkost vatten. På väg dit ropar den engelska båten som är kvar vid byn upp Bliss och ber oss uppmana ankrade båtar i området att komma och göra sevusevu. Bychefen som engelsmännen träffat på morgonen, är bekymrad över att det är båtar i Bay of Islands som inte gjort sevusevu. Att komma som besökare och ankra och fiska utan sevusevu kan likställas med att i vår del av världen ha främlingar strosa omkring i sin privata trädgård och förse sig av bär och frukt utan att be om lov.

Vi snirklar oss in mellan bulliga kalkstensöar och ankrar i ett bassäng-liknande område där det redan ligger en katamaran. Vi framför bychefens hälsning till den franska besättning som rycker på axlarna och fortsätter att simma runt och harpunera fisk i området. När de dessutom låter sina barn klättra omkring på klipporna bland fågelbon och hugga ner träd och grenar med machete, får de lov att stå ut med en arg svensk utskällning.

Själva utforskar vi närområdet med jollen. Runt i den täta skogen hoar duvor, de låter mer som vrålapor än kuttrande duvor, och om kvällen fylls himlen av tusentals flygande hundar. Vi hittar tunnlar av grönskande buskar, grottor och ännu fler toppiga klippor. Vattnet är nästan grönt och i varje klippskreva har något slagit rot. Att gå strandpromenad här är en ganska omöjlig uppgift.

Det som inte tagit upp så stort utrymme på bloggen är skriverier om ett envist och återkommande munsår som för var dag blivit större och nu uppvisar tydliga tecken på infektion. Trots sårtvätt och antibiotikasalva har inget hjälpt. Förhoppningen har förstås varit att såret skulle läka och vi skulle kunna fortsätta segla i de här området i flera veckor, men så blir det inte. Innehavaren av munsåret börjar känna sig allt för krasslig för det. Med kort varsel bestämmer vi oss för att segla tillbaka till Savusavu och uppsöka läkare. Vi tar adjö av Bay of Islands och Bliss och seglar norr ut igen.

(Extra tack till Jocke för fina drönarbilder)

Kort stopp på Vanua Balavu
Share Tweet Pin It +1
Previous PostPizza, tidvatten och fantastisk gästfrihet - Qamena
Next PostSjukhusbesök i Savusav

2 Comments

 1. Tomas Ahl
  3 weeks ago

  Helt otroliga platser, foton o upplevelser. Tack för att jag får följa er. Äldsta sonen ska segla över nästa år. 😎

  Reply
  1. Anki
   3 weeks ago

   Tack för kommentaren, ibland glömmer vi bort att njuta.

   Reply

Lämna gärna en kommentar...