Livet på bryggan i Las Palmas

När vi inte fixar med båten eller hänger med gänget från Viking Explorers, lever vi livet ungefär som i ett litet radhusområde här på bryggan. Det finns alla sorters människor och båtar. En del grannar stör man sig på, andra är nästintill osynliga och några är riktiga glädjespridare. Dom som ligger sämst till hos oss, ligger i och för sig inte på vår brygga, men de kör då och då sitt elverk. Det låter ungefär som en rejäl cementblandare som står och mullrar och den körs gärna sent på kvällen…mutter, mutter. Nu har det i ärlighetens namn inte hänt allt för många gånger men de ligger risigt till på vår populäritetslista. Glädjespridare, är kanske att ta i, men det är ett gäng franska ungdomar som är lite roliga, de sjunger gamla poplåtar från 80-talet och lever kollo-liv på bryggan där de brer ut sig med sin disk och tvätt. Dom skämtar och busar med varandra och det är lite roligt att iaktta, tycker jag. Kanske påminner de mig om mina ungdomar, där hemma?

Våra närmaste grannar är den franska båten Carpe Diem. Besättningen har flugit hem till Paris för att kurera sig, hon bröt fem revben under ett olyckligt fall under seglingen hit till Las Palmas. Jag vattnar hennes odlingar av basilika under tiden. Om det faller väl ut kanske jag kan snika till mig en planta. Jag skulle verkligen vilja ha en egen basilika.

Örter i kruka

I min ”trädgård” växer Timjan, Mynta och Gräslök. Örterna är inte framodlade på båten utan köpta i kruka. Damen som sålde dom kunde ingen engelska, så jag pekade och frågade om det var kryddor för ”drinking” and pizza. (Jag trodde att Timjan var Oregano). Mojito,si. Pizza, no, sa damen. Vi kom överens om att Timjan var bra till kött i alla fall. Jag försökte inte berätta om svensk ärtsoppa där timjan är en ingrediens, det räckte varken kroppsspråk eller gester till.

De franska ungdomarna har en katt ombord som tassar omkring på bryggan och andra båtar. Jag antar att även i ett radhusområde kan man störa sig på andras husdjur. Nu gillar vi ju katter och om den (rent teoretiskt) skulle vara i vår båt när vi sticker, så blir inte vi ledsna för det, men förmodligen ungdomarna och kanske även katten?

Annars består djurlivet i marinan av hägern Gonzo. (Ni vet, från mupparna?) Gonzo fångar fisk i hamnbassängen och hen passar ofta på när någon vänlig själ matar fiskarna med bröd. Smart.

Just nu är det väldigt lite rotation på båtar. Det verkar vara lite paus med avseglingar, de flesta väntar nog till efter helgerna. Det gör också att det är fullt i marinan. Ute i viken ligger nog ett 40-tal båtar ankrade och många köar för att få en plats i marinan. Vi är lite spekulanter på en plats längre in eftersom det blir ganska gungigt på den här platsen. När det blåser sydliga vindar kommer dyningarna in i hamnen och de yttre bryggorna blir lite ”hela havet stormar”. Enligt väderprognosen kommer det runt julhelgen blåsa rejält från syd. Det innebär också att väderfenomenet Calima uppstår. Det blåser helt enkelt in damm från Nordafrika som skymmer sikten (och smutsar ner båten antar jag).

En plats längre in i hamnen verkar dock näst intill omöjligt att få, dessutom skulle jag ju gå miste om bästa platsen att ha koll på avgående och ankommande båtar. Det är ju inte så att jag har superkoll eller är supernyfiken…bara nästan.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...