Öster ut

När vi kommer tillbaka till Fakarava drar vi upp planerna för den närmsta tiden. Eftersom vi kommer att tillbringa cyklonsäsongen i Franska Polynesien vill vi inte gå längre västerut. Det är bättre att hålla sig i de östra delarna av Tuamotus för att kunna dra i väg till Marquesas eller Gambier om det behövs. I år är det La Nina, vilket betyder att risken för cykloner är lägre än normalt. Vi håller trots det ett vakande öga på vädret och cyklonvarningar i synnerhet. Planen är att proviantera i byn Rotoava och dra vidare österut. Vi ändrar dock våra planer när väderprognosen talar om friska ostliga vindar.

Jag har dessutom ett sår som är infekterat och behöver besöka vårdcentralen på Fakarava. Den ganska barska damen i luckan där jag anmäler mig, talar inte engelska men jag lyckas förklara vad jag vill genom att visa upp mitt sår. Jag får ange namn och ålder på en lapp och blir därefter vägd, får blodtrycket taget och även kroppstemperaturen kontrollerad. Efter en timmas väntetid får jag träffa en läkare som talar skaplig engelska, och jo såret behöver en salva med antibiotika. Den finns dock inte här på ön utan kommer med flyget om några dagar. Så när läkarbesöket är avklarat, går jag till posten och betalar cirka 180 kronor för salvan. Kvittot lämnar jag in på vårdcentralen. Två dagar senare går jag till den barska damen och hämtar min salva. Jag betalar inget för läkarbesöket. Förträffligt bra. Nu hoppas jag bara att såret läker.

Utanför byn Rotoava på Fakarava, ligger även de nyfunna vännerna på Sirenia ankrade. Tillsammans med dem firar vi första advent, går promenader och funderar över framtiden. Vi besöker den trevliga tapasbaren, spelar kort och gör upp planer att segla österut tillsammans. I över en vecka är vi dock inblåsta innan vi tycker oss se ett väderfönster att segla vidare i. Målet är den öde atollen Tahanea som ligger 80 nm bort. Om allt går som planerat blir det en nattsegling dit. Vi stannar sedan där några veckor. I total radioskugga.

Via Iridium Go går det att se var vi är LÄNK Tracking Major Tom .

Glad Lucia, Andra advent, Tredje advent osv….

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...