Ovan molnen på La Palma

Under dagarna som vi är på La Palma hinner vi klura ut att det här är en av de vackraste öar vi besökt (nästan häftigare och vackrare än Madeira). Ön är brant med dramatiska klippor, husen är målade i alla tänkbara färger. Överallt växer bananer, avokado, apelsiner och julstjärnor. Till och med klippväggarna täcks av växtlighet där kaktusar och aloe vera klamrar sig fast. Vägarna runt ön är slingriga, smala och branta. På södra sidan av av ön syns tydliga spår av vulkanutbrotten som format ön, senast 1971.

Vi utforskar huvudstaden Santa Cruz med sina stenlagda gågator, den obligatoriska replikan av Columbus skepp och de vackra balkongerna.

balconys la palma

maria columbus skepp

Vi åker med lokalbussen runt på ön. Halvvägs får vi stanna och byta buss, till en lite mindre buss som klarar av de smala vägarna. Vi håller i oss och blundar, när busschauffören tar sats i de snäva kurvorna. Landskapet är omväxlande och vi färdas genom bananodlingar, tallskog och körsbärslundar, hela tiden med havet som bakgrund. I Tarzacorte stiger vi av. Det ligger på andra sidan ön. Här är det varmt och skönt. Vi äter lunch på en strandrestaurangen, tittat på marinan som ligger längre bort längst strandpromenaden. Omgiven av bananodlingar, höga berg och behagligt vindstilla, blir vi nästan sugna på att segla hit för att få kvällssol och lä. Det vore skönt.

Stranden i tazacorte

Vi hyr bil tillsammans med Tomas och Helen, och åker upp på toppen av La Palma. Det är en slingrig väg och temperaturen sjunker stadigt upp till toppen. Vi stannar halvvägs för en fikapaus och det känns som om vi kommit på besök till hösten. Det är svalare och brunare. Pinjeträden är höga och fulla med skägglav.

väg upp till toppen

Vi fortsätter upp genom molnen och kommer ut på andra sidan av de  gråa och fuktiga molnen. Himlen är klarblå och luften sval och krispig. Det känns som en vårdag. Området runt toppen är utsett till ”Starlight-reservat”. Det betyder att det knappt finns några ljusföroreningar här och att förutsättningarna för att studera stjärnhimlen är ”ljusa”. Det kryllar av astronomiska observatorier som sticker upp likt vita champinjoner på berget.

observatorier la palma

Högsta toppen heter Roque de Los Muchachos och den ligger 2400 meter över havet. Faktiskt helt otroligt att det går att åka bil ända upp. Det är 8 grader och vinden viner om öronen när vi kliver ur bilen. Vi vinglar ut på den smala stenlagda stigen med stup på sidorna. Vi är kissnödiga och huttrar i blåsten. Jag tror ingen av oss tänker på det. Vi är tagna av utsikten, de pampiga bergen och molnen som ligger som fluffig bomull nedanför.


Jag tror vi kan kalla det här en av de coolaste bilutflykter vi gjort.

la palma på toppen
Åk till La Palma. Åk upp på toppen, hälsar topp(en)-gänget!

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...