Ria de Muros

Vi har sällskap med den svenska båten Inalou, de har precis som vi, ingen brådska. Tillsammans lättar vi ankar och styr mot nästa ria några timmars segling söderut. Nu när vi befinner oss så långt västerut, och inklämda mellan höga berg, känns det som soluppgången är väldigt sen. Eftersom vi ska så kort sträcka gör vi oss ingen brådska. Vid 8.30-tiden når de första solstrålarna båten och en timma senare drar vi upp ankaret. Det blåser 8-10 ms nordlig vind, vi går med spirade segel i en härlig medvind. Vindar från nord är den vanligaste vindriktningen och i  pilotboken “Atlantic, Spain and Portugal” har vi läst oss till att viken Ensenada de Esterio passar bra som natthamn.  De nordliga vindarna är kalla och vi tar på oss varma tröjor och jag hade gärna dragit på mig en mössa om jag hittat den. (Men så har jag lite “känsliga” öron också)

När man rundar de branta berg som omger rians mynning ökar vinden och vrider. Vi får en sträckbog upp över fjärden. Det är som att segla på fjärden hemma utan havsdyningar.. Här är det dessutom många bojar som markerar fiskeredskap, som vi håller utkik efter och väjer för.

I vikens mynning ligger flera stora bateas (musselodlingar) och de är markerade i sjökortet, så det är lätt att slingra sig förbi.

musselodling

ensenada de esterio

Och så är vi framme och ankrar vid ytterligare en vacker strand med vit sand och kallt vatten. Vi ror in till stranden och går en promenad. Tanken är att handla men vi kommer mitt i siestan. Den lilla affären är stängd. I stället äter vi glass på stranden och ror sedan hem till båten igen.

Nästa dag kör vi tvärs över viken till Portosin. När vi rundar musselodlingarna möts vi av mängder av flasknosdelfiner som verkar komma in i rian på jakt efter fisk. De är inte så lekfulla, inget ystert hoppande i bogsvallet här inte. Nej de är fullt koncentrerade på att jaga och har inte lust att posera på bild. Det blir ett antal bilder på splashet som blir när de dyker.

Vi lägger till i marinan i Portosin, där de fixar och trixar fram bra platser åt oss. Vi får både drinkbiljetter och en flaska lokalt vin och sånt är ju alltid trevligt. Vi träffar även på lite andra svenska båtar, och det kan ju tänkas att vi häller i oss några tillbringare Sangria tillsammans.

Salud!

hamnen i portosin

 

 

2Comments

Add yours
 1. 1
  Thor-Björn

  Hej
  Jag har följt er från det att ni hämtade båten, byte teakdäck och gjort era förberedelser, tittat på era youtube-inslag och nu får jag möjlighet att läsa era loggboksanteckningar.
  Ska bli så intressant, tack!!👍⛵️
  Ha en fortsatt trevlig resa!
  Thor-Björn Lund
  Huskvarna

 2. 2
  Anki

  Hej Thor-Björn så trevligt med din hälsning, tack vi ska göra vårt bästa och förmedla våra upplevelser.

Lämna gärna en kommentar...