Santiago de Compostela

Det hör liksom till att besöka Galiciens huvudstad när man ändå är i krokarna. Vi tänkte dock inte göra som det enorma antalet pilgrimer gör (går eller cyklar), vi tog i stället bussen från Noia och vidare till Santiago de Compostela. Det är ganska fascinerande att läsa om pilgrimsmusslan, compostelan och bakgrunden till vallfartsorten. Visste ni förresten att den heliga Birgitta var där redan på medeltiden. Och nu var vi här!

väntar på bussen

När vi klev av bussen promenerade vi bort mot katedralen och förvånades över att det verkligen, precis överallt var vandrare med stavar, ryggsäckar och pilgrimsmusslor. Santiago är en vacker gammal stad med sina stenkyrkor, smala gränder och gågator, men det är ju katedralen som är huvudnumret och vi drogs ju också dit, till torget där alla pilgrimer, turister, säckpipeblåsare, nunnor, poliser, gatuartister och krimskrams-försäljare samlades.

pilgrimer

santiago

Vi såg den långa ringlande kön för att komma in i katedralen men hade fått ett gott råd, och det var att ställa oss i kön klockan 14, när spanjorerna äter lunch. Då är kön mycket kortare. Vi följde rådet och började själva med tapaslunch några gator bort. Vi börjar få in snitsen nu på att beställa in tapasrätter och det var en god lunch med räkor, potatis, aioli och kroketter.  Vid 14-tiden gick vi tillbaka till torget och ställde oss i den ganska korta kön. Dock verkade många köande ångra sig och till sist var vi tvungna att fråga varför de gick åt andra hållet. Då fick vi veta att vi stod i kön för att titta på katedralens “ytterdörr”. Nåja, den har ett tjusigare namn, Portico da Gloria, men vi var mer intresserade av att se insidan, än själva dörren. Så vi backade också ur kön och började leta efter ingången till katedralen.

Efter lite irrande, hittade vi den nya kön. Det tog bara några minuter att komma in i katedralen och den var vacker med sina välvda tak och utsmyckningar, men den stor behållningen var ändå utsidan, gränderna och alla byggnader runtomkring. santiago de compostela

Nöjda med vår utflykt tog vi bussen hem till båten igen. Eller rättare sagt så blev det taxi en liten bit, det var ju sábado och vi hade inte superkoll på busstiderna. I morgon är det domingo, då är allt stängt. Det har vi koll på.

 

2Comments

Add yours
  1. 1
    Bitte Jönsson

    Avundas ert besök( ja, förresten allt) i Santiago de Compostela men jag hade valt cykel…Tänker ofta på er och önskar er allt gott.
    Hälsningar från mig som njuter av sensommaren i min lilla stuga i Grundby. Kram från Bitte

Lämna gärna en kommentar...