Roadtrip Huahine

När ovädret med hårda vindar och regn drar bort, är det dags att åka tillbaka till människobyn. Vi vill helst inte ankra i det knastriga gruset på ”The Flats”, utan åker bort till den andra ankringen längst med farleden. Vi cirklar fram och tillbaka och kan inte riktigt hitta en bra plats att släppa ankaret på. Antingen är det för djupt eller så är det för nära båtarna som ligger på boj. Plötsligt får vi syn på en ledig boj som guppar i vattnet. Skeptiskt åker vi dit och fiskar upp den med båtshaken, jo det är faktiskt en boj. Ibland ska man ha lite tur.

Från bojen är det nära till jollebryggan vid restaurangen Huahine Yach Club, en restaurang som sägs vara öns bästa. Vi tittar in på den lilla turistbyrån och får en karta över sevärdheter, samt besked om att det minsann finns ett öppet wifi! Det är utanför kommunhuset i Fare som vi äntligen kommer åt internet. Inte supersnabbt men tillräckligt. I Fare är det alltid liv och rörelse, speciellt på förmiddagarna när färjan kommer in. Längst kajen en bit bort finns foodtrucks som säljer ”Steak fritte”och Chowmein, och här och var säljs grönsaker, frukt och färgglad sockervadd.

Promenerar man norrut längst den klippiga stranden är det nästan helt öde. På håll, utanför lagunen, ser vi att valarna har kommit tillbaka i tropikerna. De kommer simmande från kallare vatten i söder för att kalva och para sig. Varje kväll sitter vi med kikaren och ser vattensprut och ryggfenor.

En dag hyr vi en liten bil och kör ön runt. Det är väldigt lite trafik, och väldigt lite turister. Vid varje sevärdhet är vi i princip själva. Vägen ringlar sig fram längst kusten mellan bananodlingar, kokospalmer och små byar där hibiskus och jasminbuskar blommar. Huahine var en gång i tiden säte för Polynesiska kungligheter. Mängder av Marae, traditionella heliga platser finns utspridda på ön. Vid de största Marae har religiösa traditioner utförts och människor offrats. I dag används omgivningarna som picknickplatser, de ligger ofta vackert vid havet.

Vi stannar till och tittar på fiskfällor byggda av sten och vackra utsikter med den turkosa revkanten som inramning. Vid den öde stranden på norra Huahine snorklar vi i ”The Coral Garden” och på östra kusten besöker vi de heliga ålarna med blå ögon.

I sundet mellan Huahines två öar är det sumpmark med mangroveträd längst kustlinjen. Via Avea Bay i söder stannar vi för att äta lunch men strandrestaurangen är stängd, istället blir det baguette, äpple och ett dopp. När vi lämnar tillbaka bilen 8 timmar senare har vi kört på varenda väg som finns och sett allt som anses som ”sevärt” och lite till. Det kanske börjar bli dags att lämna Huahine nu? En holländsk båt som vi pratar med tycker det är anmärkningsvärt att vi stannat här så länge. Ja, kanske det, men det är väldigt behagligt. Vi kollar väderprognosen, och börjar ”läsa på” om nästa ö, Raitea. Det blir nog bra att gå härifrån om några dagar… eller sen…typ.

1 Comment

Add yours

Lämna gärna en kommentar...