Semestersegling 2017 kan börja

Då har sommarseglingen officiellt startat. Vi lämnar bryggan varma och stressiga som sig bör, för att 45 minuter senare komma på, att somliga av besättningen haft lite bråttom i väg och inte fått med sig jacka och byxor. Vi vänder, åker hem och hämtar klädesplaggen. Sedan startar sommarseglingen officiellt igen.

När vi nästan är framme vid vår natthamn, kommer vi på att vi glömt ytterligare några prylar hemma. Säkerhetslinorna ligger prydligt hoprullade i en hylla i källaren, inte i båten. (Ibland blir man bra trött på sig själv). Nästa morgon gör vi ett stopp i Strängnäs, och en tågresa tur och retur löser problemet med linorna. Vi upptäcker också att kylskåpet inte blir kallt men lite meckande visar att det är glappa kontakter. Problem solved.

Vi fortsätter i den friska västliga vinden mot Södertälje där en brovakt med en dålig dag, nästan lyckas sabotera våra kvällsplaner med utslussning i saltsjön, men han kommer på bättre tankar, vi får till en broöppning och en slussning och hamnar till sist i Brandalssund. En kär gammal vän till naturhamn. Där har vi legat mååånga gånger. Mycket enkelt, man svänger in, släpper i ankaret, knyter fast och sedan är man framme.
Vårat akterankare som vi stiftade bekantskap med förra sommaren har aldrig svikit förut. Det är förhållandevis lätt, och de två ”tänderna” brukar fastna bra i botten. Dock inte den här gången. På grund av den sena slussningen, har solen gått ner och i den molniga, snart-blir-det-regn-natten, prövar vi att få fäste flera gånger, men måste till sist konstatera att ankaret inte fungerar här i viken. ”Ja men då får vi testa vårt stävankare och ankarspel som vi inte testar förut, det blir ju bra så här mitt i natten”.
Vi tuffar ut i viken, och för att i princip vara första gången vi svajankrar får vi i ankaret, backar fast det och det sitter perfekt, så är vi väldigt nöjda med oss själva, tills båtgrannen kommer upptassande i sin båt och säger väldigt försynt att vi ligger väldigt nära. (Och vi vet det redan innan han säger det, så vi gör om hela proceduren, fast längre bort.) Väldigt sent, och precis när det första regndropparna faller kryper vi till kojs.
Trots sura brovakter och strulande ankare är det härligt med semester.

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...