Sista utposten – Lehtma

Efter härliga dagar i Haapsalu, velar vi hit och dit över vad vi ska göra härnäst. Vore det inte kul med en sväng till Tallinn? Eller ett stopp på Ormsö? När så prognoserna visar på ostliga vindar går Tallinn bort, fel håll. Och ostligt är ju perfekt att segla hemåt på. Sagt och gjort. Vi lämnar Haapsalu och går väster ut mot Dagö och bestämmer oss för att mellanlanda i hamnen Lehtma.

I den nordliga vinden går vi för motor upp mellan fastland och Ormsö. Vi hissar på och seglar halvvind i måttlig fart mot målet, den före detta inklareringshamnen Lehtma. På håll ser vi en säl. Efter 6 timmars segling tuffar vi in i den övergivna och ödsliga hamnen. (Tänk er lite spöklik musik nu…)

Vi äter mellanmål och klättrar sedan upp för kajkanten, mycket graciöst och utforskar hamnen.

 

Här är inte så spöklikt egentligen, bara öde. Vi hittar lämningar från förr samt en lång och vit sandstrand. Somliga i besättningen har verkligen längtat efter att få vada omkring i vattenbrynet och leta bärnsten. Själva vadandet går bra men bärnstenarna lyser med sin frånvaro.

I morgon hoppas vi att det blåser lagom vindar, som för oss säkert västerut då vi går mot svenska kusten med start i imorgon bitti.  Vi har inte riktigt bestämt om det blir Nynäshamn, Landsort eller Nyköping som mål, men det borde ta oss cirka 30 timmar.

På återhörande…

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...