Terre de Haut – mais oui!

Om man har en karta framför sig och tittar på pärlbandet av karibiska öar, så kan man ganska lätt urskilja ön Guadeloupe. Den ser ut som en fjäril med de två öarna som två vingar. Det man sannolikt inte lägger märke till är den lilla ögruppen Les Saintes som ligger straxt söder om fjärilen. Det är ett naturligt stopp på vägen, många seglare stannar till där några dagar, så även vi. Det är den största ön, Terre de Haut som man vanligen besöker. Om ön sägs det, att den är turistig, att det är många mopeder och horder av badgäster från intilliggande Guadeloupe som surrar runt på ön. Ja, det kan vi hålla med om, men vi gillar stället. Så fort vi närmade oss viken med färgglada hus, den lilla kyrkan, gågatan, och det alldeles, alldeles turkosblå vattnet så behövde vi bara titta på varandra. ”Minst 3 nätter, stannar vi, säger vi nöjt” Första intrycket höll i sig.

Varje morgon kommer det ett antal färjor som släpper av mängder av badturister från Guadeloupe. De hyr cyklar med tjocka hjul, mopeder eller golfbilar. De far omkring mellan sevärdheterna, men det är ändå förvånansvärt otrångt. Vi passar också på att fara omkring. Vi går. Längst bort förbi ruttna stranden där all sargassotång flutit i land och luktar död, till en liten strand med fantastisk snorkling. Vi gör sällskap med Tomas och Helen på båten Inalou och hyr moped. Somliga blir 15 år på nytt. Vi bestiger högsta berget i den 30 gradiga värmen. Utsikten är bedårande.

Terre de Haut 
Les Saintes

I staden finns förutom charmiga hus med snickarglädje också leguaner som kilar/hasar omkring lite varstans. Arten heter tydligen
Iguana Delicatissima och är tack och lov vegetarian. Den äter inte turister, vad vi känner till…

Med stora penseldrag har vi gjort någon form av grov plan över hur resten av vår segling ska se ut. Under april månad fortsätter vi norr ut, för att i maj vända söderut. Första juni börjar orkansäsongen i Karibien och då vill vi inte befinna oss mitt i orkanbältet. Vi kommer förmodligen över-somra (är det ens ett ord?) på ABC-öarna och vi hoppas även kunna åka till Sverige en sväng i juli eller augusti. Efter härliga dagar på Terre de Haut vill vi vidare norr ut.

Nu skiljs också våra vägar från Inalou som har en annan tidsplan men förmodligen ses vi söderut om några månader. Tack för bästa sällskapet!

2Comments

Add yours
  1. 1
    syserendipity

    Hej,
    Vad roligt att läsa att ni kommit iväg och uppenbarligen har en fantastisk tid. Karibien är verkligen härlig och det ska bli spännande att följa er resa.
    Många glada hälsningar från Ulla och David på Serendipity of Sweden

Lämna gärna en kommentar...