Topptur i Gambier

Efter regn kommer sol eller i alla fall tillräckligt bra väder för att ta en promenad upp på berget. Vi ligger ankrade i viken utanför Rikitea och från båten kan vi se bergets båda toppar Mont Duff och Mont Mokoto. Det var varit en del förfrågningar om en gemensam toppbestigning bland de svenska båtarna, men vi har lyckats förhala beslutet tills det helt enkelt inte gick att hitta på mer undanflykter. Adde, Jocke, Cillan Sivert och jag lämnade baslägret vid 10-tiden på morgonen.

Promenaden börjar ganska lättsamt med asfalterad väg som slingrar sig en bit upp på berget. Vi följer den slingrande stigen genom tät tallskog, och det känns nästan som att vi är i Sverige. När vi tillsist kommer ut ovanför trädgränsen kommer en flock med getter skuttande förbi, då är vi snarare i ett tyskt alplandskap. Sista biten upp får man klamra sig fast i grästuvorna för att komma uppåt i den branta sluttningen. Vi vilar på toppen och äter Hallon och lakritsskallar. Efter en omväg i skogen var vi tillbaka nere vid havsnivån 18000 steg och 5 timmar senare.

När vi inte klättrar i berg, förbereder vi oss för att lämna Gambier och segla till Marquesas. Vi har fått i gång vår reserv-satellit-grunka Garmin Inreach så vi i alla fall har lite möjlighet att kommunicera. Seglingen beräknas ta cirka 5 dygn och vi har lagat egna konserver och matlådor och så klart pallat en och annan frukt. Det är ju viktigt att inte dra på sig skörbjugg… (50 passionsfrukter, 15 pamplemousse, en klase bananer, 3 kokosnötter…vi kommer att klara oss)

Väder och vindprognoserna pekar på att lördagen är en bra resdag. Midsommar kommer sannolikt att firas med regn och blåst. Vi tillönskar alla läsare en fantastisk midsommar och hoppas att det blir vackert väder, var ni än befinner er.

Eftersom många seglare nu lämnat Gambier kan man med lite tålamod ladda upp bilder till bloggen. Ibland.

2Comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...