In slider, 2022 Fiji

Viani bay, dykning och lovo

Viani Bay verkar ha ett eget vädersystem som, trots väderprognoser med starka vindar, gör att det här är en ganska stillsam ankring. Vindarna är oftast lätta, det kommer någon enstaka regnskur då och då och om det någon gång viner till i de omkringliggande båtarnas vindsnurror kommer vinden från norr, ner från berget. På andra sidan sundet ligger den stora ön Taveuni som ständigt är insvept i moln och regnbågar och som troligen blockerar all blåst i den här viken.

När alla symtom efter vår förkylning är borta kan vi äntligen börja dyka. Kanske med tanke på de frekventa regnbågarna eller färgerna som fiskar och koraller bidrar med, kallas det intilliggande revet för just Rainbow Reef. Längst inne i Viani Bay ligger en mindre resort som vi gör våra dyk med. Vi tar jollen in till stranden, sätter ihop vår dykutrustning och åker sedan med dykbåten ut till revet. Med på dykningen är någon av dykcentrets guider. Vår favorit heter Jona, han pekar ut många intressanta fiskar, anemoner, humrar och nakensnäckor. Han tar täten genom undervattenstunnlar och låter oss sakta driva i strömmen över vitkålsformade koraller. Det lär finnas ett 30-tal olika dykplatser längst revet och en del är bara tillgängliga några få tillfällen i månaden beroende på tidvattenströmmar och dagsljus. Vi har tur och lyckas pricka in en av de mest kända ”The Great White Wall”, där revet stupar lodrätt ner i djupet täckt av vita vajande koraller. Dykningen i Fiji så här långt, har varit alldeles fantastisk.

När förråden av frukt, grönsaker och proteiner börjar ta slut, åker vi med en av dykbåtarna som har ärenden till ön Taveuni. Färden går i rasande fart över den krabba sjön i sundet mellan öarna. Väl framme får man kliva av på en strand och ta taxi till affären i byn Somosomo, där finns matvaruaffär, bensinmack och grönsakshandlare. Några timmar senare går färden tillbaka, nu fylld till bredden med dieseldunkar, ölbackar, cement och lådor av grönsaker, eftersom även resorten utför sin shopping på det här sättet.

Vännerna Cillan och Jocke på segelbåten Bliss kommer äntligen i fatt oss, efter att ha väntat på väder i Nya Zealand i flera veckor. Tillsamman gör vi några dyk, snorklar, spanar efter flygande hundar (som plötsligt är försvunna?!) och går på ”lovo-afton”. Lovo är en fijiansk kokkonst där maten tillreds i en kokgrop på stranden. I väntan på att maten ska bli klar bjuds vi på traditionell kava, som smakar lite som en jordig rot blandat med vatten, vilket det är. (Inga liknelser alls med den spanska bubbliga kavan dock) När maten kokat klart i underjorden får vi smaka på barracuda, griskött, tarorot, papaya, taroblad i kokosmjölk, kyckling och tonfisk. Det blir en trevlig avslutning på vår vistelse i Viani Bay, men nu är det dags att dra vidare.

Viani bay, dykning och lovo
Share Tweet Pin It +1
Previous PostViani Bay
Next PostPizza, tidvatten och fantastisk gästfrihet - Qamena

No Comments

Lämna gärna en kommentar...