6 månader senare – Las Palmas

Ja hörrni, i dag har vi varit ute på äventyr i 6 månader och om exakt en månad avser vi att segla till Kap Verde och sedan vidare över Atlanten till Karibien. Vi befinner oss i Las Palmas, där de flesta långseglare hamnar på sin väg över Atlanten. Flera inlägg framöver kommer sannolikt att handla om våra förberedelser inför överfarten och säkert även om vistelsen här, men nu är det dags för en halvårssammanfattning.

solnedgång

 

Det som är märkligt när man tänker tillbaka på vad vi gjort, är att minnena klumpas ihop. Det som hände i juli känns lika avlägset som de vi gjorde i oktober. Kanske handlar det om att när vi seglar, är vi så upptagna med nutiden, att all dåtid måste samsas om samma utrymme i hjärnan, eller är kanske minnet så för alla? När vi seglar tänker vi inte heller så långt fram i tiden. Det vi funderar mest på när vi är ute på havet är: När/vad ska vi äta, när kommer vi fram, ska vi gippa, var det där en delfin? Nej det var det inte men var är delfinerna? Snart är det min tur att sova. Typ sådana djupa och filosofiska tankar upptar vår tid.

Bästa seglingen

Det var när vi seglade till Porto Santo, tror jag. Vi seglade vår längsta etapp i ett sträck. Vi fascinerades över att havet var så blått och när vi kom fram till den lilla ön långt ute i Atlanten kändes det så häftigt att vi tagit oss ända hit. Vi tyckte väldigt mycket om Porto Santo, med lugnet, sandstranden och den avslappnade atmosfären. Vi träffade många trevliga seglare och trots att en orkan kom onödigt nära, minns vi vistelsen där med glädje.

segling madeira

 

Sämsta seglingen

Utan tvekan, när vi seglade från Madeira till La Graciosa. Bråkiga bryska vågor och sjösjuka. Nog sagt om det. Urk!

 

Vackraste platserna

Topplistan, utan inbördes ordning är: Alderney i Engelska kanalen. Eftersom vi inte visste något om ön, utan åkte dit efter ett tips, så blev vi överraskade av den branta ön med havssulor, cykelvägar och en mysig stad. Porto Santo som nämnts ovan, är också en favorit, där vår första känsla av ”Vi är långseglare” infann. Sedan blir det nog La Gomera, med vacker natur, trollskog och den mysiga staden San Sebastian.

 

Vad vi saknat

Förutom våra nära och kära, är det egentligen inget vi saknat. Det är banala saker som ofta är matrelaterat. Det mesta man kan tänka finns att handla i välsorterade matvaruaffärer men inte tacokryddor, mjukost, thaimat, smörgåstårta, toast skagen eller svenskt godis. Jag har ibland saknat att titta på Tv (vilket är jättekonstigt, det gjorde jag ju knappt i mitt förra liv) och jag har understundom saknat att shoppa flärdfulla kläder. Det är alltså ingen bra ide att strosa omkring i Las Palmas stora köpcentrum där frestelsen är som störst.

 

delfiner

Det bästa med att långsegla

Själva seglingen är ju sättet vi transporterar oss och det kan vara underbart att surfa fram i en härlig smörsegling, men det är alltid skönt att komma fram. Upptäcka nya platser, äta god mat, utforska höga berg och djupa dalar. Möta nya människor och kunna styra över sin vardag. (Även om det egentligen är vädret som styr) Den största upplevelsen har varit att se vilda delfiner i båtens bogsvall. Delfinerna hör hemma i havet, inte i fångenskap.

När man ska sammanfatta 6 månaders långsegling minns vi nästan bara det positiva, alla nya bekantskaper, de vackra platserna och roliga upplevelser. Det är klart att vi mellan varven deppar ihop över motgångar, dåligt väder eller sjösjuka, men hittills har vi inte ifrågasatt vad det är vi håller på med. Vi känner oss oerhört privilegierade som har möjlighet att följa vår dröm även om det inte alltid blivit som vi tänkt oss. Och med det sagt känner vi oss trygga i planeringen av nästa delmål, att korsa Atlanten. (Vi ska bara fira jul först).

Kalla fakta
  • Seglat 3400 NM
  • Gjort av med drygt 20 000 kr per månad
  • Tagit 2000 bilder
  • Läst 42 böcker
  • Utövat Yoga i 15 minuter

kaktus

+ There are no comments

Add yours

Lämna gärna en kommentar...