Våra erfarenheter från Portugal

Vi hoppade över stora delar av Portugals kust och prioriterade att gå till Porto Santo och Madeira. Ska man segla längst den här kusten får man utrusta sig med tålamod och diesel.  Det tråkiga med sträckan Viana do Castelo – Porto var vädret. När vi var där i september 2018, var det en kall och fuktig dimma flera veckor i sträck. Och ingen segelbar vind.  Segelkompisar som trotsade de lätta vindarna och dimman och tog sig till Lissabon fick det varmt och skönt. Det var först på Porto Santo som vi badade. (23 grader i vattnet, mot 17 i Porto)

I marinorna i Portugal fick vi användning för bra ryckdämpare. I och med stormen Leslies närvaro i området använde vi alla våra fendrar, och långa rejäla linor.


Marinor och ankringar

  • Viana do Castelotrevlig stad med mysiga gränder och billiga restaurangbesök. Marinan är ganska dyr, och det är något omständigt att “låna” nyckeln när man vill duscha. Det går att ligga utanför marinan på väntepontonen, men det är oklart om man betalar fullt pris. Vi tycker att staden är väl värd ett besök.

major tom i viana

  • Leixõeslågprismarina. Sunkiga duschar och smutsigt vatten i hamnen med döda fiskar. Plus är priset, närheten till Porto. Porto måste besökas. Drick portvin titta på husen med dekorativa kakelplattor. Här gungade det emellanåt och vi använde ryckdämpare.

hamn marina

  • Porto Santo – billig marina. Kostar lika mycket att ligga en vecka som en månad. Finns alltid plats att ankra inne i hamnbassängen,  det finns även några bojar. Det finns ett 10-15 tal gästplatser i marinan. OBS månadsbryt är den 15:e. Vilket betyder att om man kommer innan den 15:e räknas dessa dagar inte in i den billiga månadsavgiften. På Porto Santo finns en skapligt bra affär 20 minuters promenad bort. Bada, åk på busstur och vandra.

  • Madeira Funchal – ganska billig hamnavgift. Vi fick ligga i Katamaran-charter-hamnen. Från och med november 2018 är det stopp för besökande båtar på dessa platser. I den vanliga marinan finns ett handfull platser där man främst får ligga mot kajkanten med båtar i dubbla led. I hamnen blir det gungigt.

hamn marina


Gasolfrågan – Fylla svenska gasolflaskor i Portugal.

I Viana do Castelo fick vi tips om att Angelo Silva Ltd. fyller utländska gasolflaskor, så vi släpade dit vår svenska flaska och fick besked att jo det kunde de visst göra. På måndag. (Det här var fredag och vi ville inte stanna så länge).

I Leixoes frågade vi hamnkaptenen och han sa att i Portugal är det egentligen förbjudet att fylla gasol sedan några år tillbaka. Då beslöt vi att ge upp försöken att fylla och i stället köpa en Repsol som vi kan fylla i både Spanien och Portugal. Köpa Repsol flaska gjorde vi här: nära Mercador. Vi betalade 20 euro i depositionsavgift och 15 euro för gasen. Regulatorn ingick i priset.

När vi kom till Porto Santo visade det sig att det där minsann gick att fylla gasol, det var bara att lämna in de tomma flaskorna på marinan.


Mat och dryck

I Portugal hittade vi Creme Fraiche i affärerna, vilket nästan inte går att få tag på i Spanien.  Det finns mycket lite vakuumförpackat kött utan man köper över disk. Överlag var det enkelt att handla matvaror i Portugal.