Segling till Estland och Lettland 2017

Sommaren 2017 seglade vi till Estland och Lettland. Vädret var växlande, så även vindarna. 

Sammanfattningsvis seglade vi cirka 7oo nm från Oxelösund till Nynäshamn. Den längsta sträckan var mellan Lehtma på Dagö till Nynäshamn. Vi hade Svenska kryssarklubbens bok “Östersjön” som innehåller diverse hamnbeskrivningar med oss.  På båtmässan “Allt för sjön” hade vi fått flera broschyrer  och kartor över estniska och lettiska sevärdheter, vilket vi hade nytta av. I flera av de hamnar vi besökte fick vi fler broschyrer och kartor.

Med på färden var våra hopfällbara cyklar och de kom väl till pass, då de ofta var långt från hamnen till matvaruaffären, eller sevärdheterna. Nästan alltid var det minst 2 kilometer till det man vill göra eller se.

Något som hade varit skoj att göra var en båttur med egen jolle på kanalen mitt inne i Riga. Alltså om bara den nedrans snurran hade fungerat. Då hade vi åkt bort till saluhallarna, lagt till precis mitt emot och bunkrat frukt, grönt och kött. Nu fick vi istället cykla till snabbköpet.

Segling i dessa farvatten innebär långa etapper, grunda fjärdar, väldigt få båtar, ingen trängsel i hamnarna, bastu i varje hamn och väldigt billigt att handla och äta på restaurang. Hamnavgiften var nästan överallt 25 euro. 

Blogginläggen från Lettland och Estland: